JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Insändare: Börja nu - vänta inte!
Ingela Nordin på konsultföretaget Strandow & Paalo menar att Lars Wallin ödslar sin kraft på att slåss mot väderkvarnar.

Jag vet inte vad Lars Wallin vill med sin kampanj mot RoHS men risken är att han får svenska tillverkare att vänta fåfängt och ännu längre med att komma igång. Mina kontakter med svenska elektroniktillverkare säger mig att här vill man förbereda sig och uppfylla kraven.

Min uppmaning till alla svenska elektroniktillverkare är:

* Börja nu! Vänta inte längre på undantag eller tidsfrister som inte kommer!

* Gå med i nätverk och projekt och stöd varandra i metod- och produktframtagning!

* Bygg upp goda relationer med komponent- och andra underleverantörer. Det ger möjlighet att kontrollera vad man får in i produkterna.

* Ta ett brett grepp inom företaget för RoHS och WEEE påverkar inköp, design och konstruktion, produktion och inte minst marknadssidan.

Svensk elektronikindustri, likaväl som elektronikproducenter i andra delar av världen, har ganska länge känt till att kraven är på gång och kommer att inträffa inom en överskådlig tid. RoHS- och WEEE-direktiven antogs i EU-parlamentet i slutet av 2002. Redan i direktivtexten för RoHS sattes införandedatum till 1 juli 2006. I Kina kommer lagstiftning motsvarande RoHS 2006, liksom i några amerikanska stater som Kalifornien och Hawaii.

De stora svenska aktörerna, med Ericsson i spetsen, var på gång med blyfri elektronikproduktion redan i slutet av 1990-talet innan den stora telekomnedgången. Kadmium, kvicksilver och andra farliga ämnen fasades ut. Naturligtvis avmattades takten i och med krisen i branschen men många har ändå redan kommit långt. Inte minst asiatiska kontraktstillverkare som svarat upp mot japanska marknadskrav under ganska lång tid.

Svenska kundkrav är inte lika uttalade som japanska. Men kunden kräver givetvis att producenterna ska vara laglydiga - och därmed leverera WEEE/ RoHS-kompatibla produkter när det krävs. Det är nu alltså upp till tillverkarna själva att sätta igång med att uppfylla direktivets krav.

Svensk elektronikindustri bör lägga ner sin kraft på bra och effektiva lösningar i stället för att försöka stoppa direktivens genomförande, vilket är som att "slåss med väderkvarnar", det är förspilld kraft.

Ingela Nordin
Strandow & Paalo Quality and Education
www.strandowpaalo.se

Se även Noll kunskap om RoHS
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)