Äntligen börjar debatten om RoHS och dess konsekvenser ta fart inom svensk elektronikindustri. Att politikerna i EU-parlamentet inte hade en aning om konsekvenserna när de tog beslutet om RoHS hösten 2002 kan betraktas som ett axiom. Men tyvärr är det inte heller särskilt många inom industrin som kan överblicka de tekniska och ekonomiska konsekvenserna trots att det endast återstår 18 månader innan RoHS träder i kraft.
När 41 procent i denna tidnings enkätundersökning påstår att arbetslösheten inte påverkas då RoHS är lika för alla, 5 procent säger att det är en konkurrensfördel, samt uppmaningar kommer om att "det är bara att kämpa på", då är kunskapen om RoHS konsekvenser lika med noll.
Varför har företag som Emerson i Söderhamn, Flextronics i Visby och delvis i Linköping, Sanmina i Sundsvall, Viasystems i Norrköping, Multec i Kumla, Elektrotryck i Timrå, Trienta i Växjö, SCI i Motala, Ericsson i Norrköping plus ett hundratal mindre företag med sammanlagt 10 000 tals anställda försvunnit från Sverige de senaste åren? Svaret är förstås marknadskrafterna. Det har varit mer effektivt att tillverka motsvarande produkter med lika kvalitet i något annat land både i vårt närområde och i Bortre Orienten. Elektronikprodukter som kostar 120 kronor att tillverka i Sverige kostar motsvarande 20 kronor att tillverka endast 40 mil från Sverige.
Implementeringen av RoHS kräver mer manuellt arbete och leder sålunda till en försämrad produktivitet. Arbetskraft kostar i Sverige i snitt 400 kronor och i Kina 15 kronor per timme. Antag att RoHS initialt innebär en ökad arbetskraftskostnad på 20 procent. Det innebär att kostnaden i Sverige ökar med 80 kronor och i Kina med 3 kronor under förutsättning att RoHS följs juridiskt av kineserna, vilket är tveksamt.
RoHS är ingen vetenskap som driver på teknikutvecklingen. Det är ett stort steg tillbaka och ett bakslag för miljön. För svenska elektronikföretagare återstår följande alternativ:
1. Implementera RoHS till punkt och pricka och gå i konkurs.
2. Lägg ut produktionen till låglöneländer, be att de följer RoHS genom intyg, och bli rik på kuppen.
3. Följ RoHS så långt det passar den egna verksamheten i Sverige och anställ inga fler medarbetare. Då har du kanske 50 procents hans att få uppleva 2010 som företagare inom elektronikproduktion.
Lars Wallin
Se även insändaren Börja nu - vänta inte