JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. BGA blir viktigaste kapseln
2005 blir det år då de traditionella kapslarna med ben inte längre får spela förstafiolen. Istället är det kompaktare varianter som BGA och CSP som tar över.


- I år kommer det att säljas material till nyare kapseltypersom BGA och CSP för 3,153 miljarder dollar medan de traditionella kapslarna med lead-frame (benram) stannar på 3,055 miljarder dollar, säger Dan Tracy på Semi.

Semi är en branschorganisation för underleverantörer till halvledarindustrin. Organisationen har kontor i alla världsdelar och den samlar både utrustnings- och materialföretag.

2005 ser därmed ut att bli det år då modernare och kompaktare kapseltyper går om de traditionella vad gäller värdet på de ingående materialen. Och håller trenden i sig kommer de att snabbt dra ifrån.

År 2007 kommer marknaden för material till modernare kapseltyper att ha växt till 4,438 miljarder dollar medan de traditionella har minskat marginellt till 2,950 miljarder dollar.

- Det ger en årlig tillväxt på 24 procent men mycket beror på hur snabbt DRAM-tillverkarna konverterar till nya kaplseltyper. De har små marginaler och är därför mycket priskänsliga.

En annan brasklapp som Dan Tracy kastar in är att man kan ana en prispress på de nya materialen vilken kan leda till att marknaden mätt i pengar inte växer så snabbt som Semi förutspår.

Intressant att notera är att Kina fortfarande är en mycket liten spelare när det gäller kapsling. Landet stod inte för mer än 7 procent av kapslingsmarknaden ifjol medan Japan svarade för 26 procent, Taiwan för 22 procent, Korea för 12 procent och övriga världen för 26 procent. Den totala marknaden för material till kapsling var värd 11,14 miljarder dollar år 2004.

- Men Kina kommer starkt. Alla stora materialtillverkare har etablerat sig där och det finns många kinesiska företag som enbart betjänar den lokala marknaden.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)