JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart kraft styr själv spänningen
Nästa steg i distribuerad strömmatning är att distribuera även intelligensen. DC/DC-omvandlarna närmast lasten får programmerbara parametrar som kan styras i realtid.
Power-One har snart produkter

Den första No-Bus-familjen heter Z-1000 och består av en styrkrets som via en seriebuss styr upp till 32 programmerbara oisolerade switchade DC/DC-omvandlare (Point-of-load-omvandlare).

I2C-bussen används för programmering och för kommunikation med omvärlden. Styrkretsen kan kontrollera omvandlare på flera kort.

Maxström, spänning, sekvensstart, sekvensstopp och uppramptid kan programmeras. Sekvensprogrammeringen omfattar fördröjningar, tracking och kaskadkoppling.

Det går också att variera switchfrekvens och filterkaraktärer för att minska interferenser, överskjutning och ringning.

Polomvandlarna kan meddela sin egen arbetstemperatur och utström. Vilket öppnar för en dynamisk reglering på hög nivå av modersystemet.

Under andra kvartalet ska provexemplar finnas av fem omvandlare i Z-1000-familjen. De kan variera utspänningen från 0,5 till 5,5 V och har utströmmar på 5, 7, 10, 15 respektive 20 A. Styrkretsen ligger idag i två komponenter men kommer att integreras till en. Programmering sker via ett pc-gränssnitt som också kan simulera konverterarnätet.
Intelligenta DC/DC-omvandlare - Digital Power - är senaste skriket inom distribuerad kraft
Kraftkonstruktören sitter framför ett grafiskt användargränssnitt på sin pc. Han pekar och klickar och bestämmer maxströmmar, utspänningar, sekvensstart och andra parametrar för de DC/DC-omvandlare som sitter närmast lasten, de så kallade Pol-omvandlarna (Point-of-load). Han testar systemet i en simulering, klickar på knappen "programmera" och strömdistributionen på kortet är klar.

När kortet sedan används rapporterar lastomvandlarna temperatur och förbrukning. Och parametrarna kan regleras dynamiskt.

Så kan det se ut när distribuerad strömförsörjning har förstärkts med det som kallas Digital Power (DP) - intelligenta DC/DC-omvandlare.

- Digital Power är nästa stora trend, säger Patrick Le Fèvre, marknadschef på Ericsson Power Modules.

- Tekniken utvecklas ännu. Det är svårt att uppskatta hur många procent av marknaden den kommer att ha om fem år.

Digital Power härstammar från datorindustrin där processorer idag vill reglera sin egen spänning. Det sker med hjälp av en modul för spänningsreglering.

- Man har insett att man kan flytta den intelligensen in i Pol-omvandlaren. Och det kallas Digital Power, säger Patrick Le Fèvre.

Samarbetsorganisationen Pola (Pol Alliance) började i oktober 2004 arbetet med att definiera PMBus, ett protokoll för ändamålet över seriebussen I2C. Också organisationen Dosa står bakom PMBus.

Standard på gång

Första versionen av PMBus hanterar sekvensstart, autotracking, spänningsjustering och fjärrkontroll.

Under 2005 kommer bland annat Ericsson Power Modules att släppa PMBus-produkter. PMBus är ännu inte digital. Det kommer i nästa generation av standarden.

Leverantören Power-One springer vid sidan av standarden och har ett försprång med ett protokoll som redan är digitalt, kallat No-Bus. Fem omvandlare och en styrkrets ska finnas i produktionsvolymer under tredje kvartalet i år.

- Programmerbarheten betyder att man inte behöver lika många olika artiklar, berättar Mats Andersson på Power Outlet, den svenska distributören för Power-One.

Om man har fyra spänningar som kräver ungefär samma strömmatning kan man köpa 4 000 likadana omvandlare istället för 1 000 av varje.

- Eller säg att du köpt en prototyp och märkt att sekvensstarten inte fungerar. Nu kan du gå in i efterhand och programmera om. Det är fem minuters jobb.

Nästa fördel är produktlivslängd. Om processortillverkaren sänker en spänning kan du programmera om dess DC/DC-omvandlare.

C & D Technologies ska tillverka Power-Ones omvandlare på licens.

- Men Power-One inser att det behövs mer second source, så standardiseringsarbete pågår, säger Mats Andersson.

www.dosapower.com.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)