JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 7 juli 2020 VECKA 28
Professor Magnus Berggren har fått årets Göran Gustafsson-pris i kemi på 4,5 miljoner kronor. Han är mest känd för sin forskning inom elektronik som kan tryckas på papper.


Om ledande polymerer blandas i tryckfärg kan man framställa elektroniska kretsar i vanliga tryckpressar. Resultatet blir billig, enkel och miljövänlig elektronik för exempelvis förpackningar, reklamskyltar och andra tillämpningar som idag inte innehåller någon elektronik alls. Detta har varit Magnus Berggrens credo i många år, inte minst på forskningsinstitutet Acreo där han drog igång papperselektronikprojektet Paella 1998. Före dess hade han hunnit med delta i startandet av Thin Film Electronics, som utvecklar organiska minnen.

Sedan 2001 är Magnus Berggren professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet, stationerad på teknik- och naturvetenskapliga institutionen i Norrköping. Där forskar han för närvarande på hur transistorer i ledande plast kan interagera med levande organismer.

Nu får han motta ett av årets fem Göran Gustafsson-priser på 4,5 miljoner kronor till forskningen, plus därtill 100 000 kronor för eget bruk. Priset, som delas ut av Kungliga Vetenskapsakademin, är det största som ges till forskare i Sverige.

Intressant nog har även Berggrens professorskollega i organisk elektronik, Olle Inganäs, fått motsvarande pris år 1997, men då i fysik. Inganäs handledde dessutom Berggren som doktorand.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)