JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stor USA-satsning på bredband via elnätet
Tretton företag däribland Cisco, 3Com, Motorola, Intel, Texas Instruments, Conexant och Panasonic vill etablera en ny global standard för hemnät via elnätet.
 
De första produkterna skall vara ute i slutet av detta år.
 
- Vi skall utnyttja elnätet i bostaden för att nätansluta Internetutrustning, intelligenta vitvaror, persondatorer och konsumentelektronik, säger Alberto Mantovani, vd för Homeplug Powerline Alliance som utarbetar den nya industristandarden.
 
I Homeplug samarbetar tunga systemleverantörer, halvledartillverkare och specialistföretaget Intellon som tidigare utvecklat ett eget system som skall klara datakom med upp till 10 Mbit/s via elnätet.
 
Den uppenbara fördelen med att använda elnätet för att klara bredbandstjänster till varje rum i bostäderna är att elkablarna redan finns på plats. Homeplug gör nu ett allvarligt försök att verkligen konkurrera med radionät, som Bluetooth och IEEE 802.11, och nya telekablar. Tidigare initiativ för att få genombrott för bredbandstjänster via elnätet har inte lyckats och en av förklaringarna har varit att ingen industristandard har slagit igenom.
 
Homeplug har nu beslutat att utvärdera och sedan välja en enda standard före 1juli i år. Det handlar främst om val av frekvenser, modulationsteknik, felkorrigeringsprotokoll och systemarkitektur.
 
Amerikanska analytiker hos Yankee Group och Cahner In-Stat Group har redan uttalat att de tror att Homeplug kan lyckas. Ytterst siktar Homeplug på att utrusta flera tiotals miljoner hushåll med den nya nätutrustningen. Det gäller marknader värda flera tiotals miljarder kronor. I USA finns cirka 100 miljoner hushåll och i EU ännu fler.
 
Upp till 10 Mbit/s
Det finns flera amerikanska leverantörer som utvecklat transmissionssystem för datakom via elnätet. Inari, före detta Intelogis, lanserade sitt system i januari 1998 och det skall klara minst 350 kbit/s. Inari har dock valt att inte bli medlem i Homeplug. Men Intellon är med i Homeplug och det är Intellon som redovisat system med högst kapacitet, minst 1 Mbit/s.
 
Intellon anger att ingen annan leverantör har visat system med högre datakomkapacitet som fungerar i det amerikanska elnätet. Under vissa omständigheter kan systemet klara 10 Mbit/s, enligt företaget. Microsoft samarbetar med Intellon och har köpt licens för att sälja dess system.
 
Intellon är ett mindre privatägt företag som specialiserat sig på datakom i krävande miljö. Företaget har utvecklat ett modulationssystem som heter Intellon Enhanced Orthogonal Frequency Division Multiplexing, IEOFDM.
 
Intellons systemet är dock inte anpassat för elnätet i Europa. USA och Europa har olika standarder för elnätet vilket även ställer krav på de datanät som installeras i elnäten.
 
Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)