- Det handlar om en helt ny standard. Den bygger varken på TETRA eller 3G-standarden UMTS. Vi pratar om säkert mobilt bredband med överföringshastigheter på 2 Mbit/s, säger Stefan Ring på Motorola i Danmark som tagit initiativ till PSPP.
PSPP siktar på mobila bredbandstjänster med högre kapacitet än IMT2000-standarden som blev klar förra året. Kärnnätet skall baseras på Internet Protocol version 4 och nya Internet Protocol version 6 och klara samverkan mellan ATM och IP-tekniken.
Den avsedda marknaden är värd mycket stora belopp. Den amerikanska marknaden för public safety-nät är idag värd drygt 100 miljarder kronor vid ett skifte från analoga till digitala nät. Ett skifte till mobila bredbandsnät borde rimligen minst ligga i samma klass.
En gemensam standard för Europa och USA borde dessutom ha goda möjligheter att slå igenom i resten av världen.
Analog teknik dominerar radionäten hos polis och räddningstjänst världen över. Många är precis på väg att skifta till digital teknik. Ett andra teknikskifte, övergången till den nya mobila bredbandsstandarden, kan börja inom fem-sex år. Då beräknas den nya standarden vara klar och de nya näten kan införas.
En nyhet med PSPP är att man tänker tillämpa öppna patentprinciper. Marknaden hos polis och räddningstjänst har dominerats av icke standardiserade radionät. I USA har Motorola haft stor marknadsandel för sina proprietära produkter.
Om ETSIs IPR-regler tillämpas får andra leverantörer helt nya möjligheter att komma in på marknaden. Då kan myndigheterna köpa utrustning av flera leverantörer.
Motorola och Nokia satsar båda hårt på området. De är idag stora leverantörer av analoga privatradionät och av digitala TETRA-nät. Motorola har dessutom flera digitala privatradionät.
Ericsson har helt dragit sig ur denna marknad och sålde förra året sin verksamhet på området. Experter i Ericsson ifrågasätter om Motorola verkligen kan nå sina mål. Ericsson menar att en variant på IMT-2000, speciellt anpassad för public safety borde vara ett bättre alternativ. Dessutom har inga frekvenser tilldelats för PSPP.
- De kritiker som pratar om att PSPP skulle bli för dyrt är riktiga olyckskorpar. Försvarsorganisationen Nato och flera andra organisationer är intresserade. Nato är beredda att dela med sig av sina frekvenser, uppger Stefan Ring.
Text: Göte Andersson