JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Anoto gör revolution i papperssamhället
Skriv ett meddelande på papper med en digital penna och skicka sedan iväg det som epost via mobiltelefonen.

Så vill Ericsson och det nystartade teknikföretaget Anoto revolutionera papperssamhället.



Anotopennan scannar av meddelandet och skickar iväg en datafil via radiotekniken Bluetooth till telefonen. Innovationen är svensk och har utvecklats i Lund av företaget Anoto i samarbete med Ericsson. Försäljningen skall starta 2001 och till en början beräknas pennan kosta mellan 700 och 800 kronor.

Den vision som Ericsson nu målar upp innebär inget mindre än en revolution. År 2004 kommer det att finnas 600 miljoner mobila Internetabonnemang i världen och lika många människor kommer att använda Anotopennan, tror företaget. Det blir den nya billiga terminalen för att snabbt och enkelt skicka meddelanden. Den klarar alla viktiga språk. Det behövs varken pc eller handdator för att skapa och skicka meddelanden.

- Målet är att pennan ska lära sig känna igen handstilar så att den kan överföra det man skriver till typografiska tecken, säger Jan Ahrenbring i Ericsson Mobile Communications.

- Tekniken är ju språkoberoende så Anotopennan ger alla skrivkunniga möjlighet till mobil e-post, säger Ahrenbring.



Istället för tangentbord


Han tror att pennan kommer att slå i alla sammanhang där man har nytta av datorkraft men där tangentbordet inte är ett naturligt verktyg.

- Inom vården blir den säkert användbar, personalen kan överföra sina anteckningar till datoriserade patientjournaler, säger Ahrenbring.

- Papper och penna är ett oöverträffat verktyg för att fästa sina tankar, rita och skriva. Idag går allt för mycket tid åt till att mata in sina anteckningar i datorn. När penna och papper har elektronifierats kan man föra över sina tankar direkt till datorn, säger Ahrenbring.

Egentligen är den så kallade Anototekniken en systemlösning. Den omfattas av en bit specialpapper, Anotopennan och en webbserver. På specialpapperet finns ett unikt prickmönster som gör att pennan hela tiden vet var den är på papperet. Positionen kan uttryckas i X-Y-koordinater, som kommandon eller tjänster. I pennan sitter en digital kamera, en processor för bildbehandling, en minnesenhet och en radiotransceiver för Bluetooth. Kameran och en infraröd lysdiod sitter nära pennspetsen.

När man skriver på specialpapperet tas ögonblicksbilder på dess tryckta mönster. Denna information används för att beräkna positionen på papperet. Allt man skriver eller ritar lagras i pennan och kan sedan med Bluetooth skickas iväg, som e-post via till exempel en mobiltelefon eller till persondatorn för lagring eller bearbetning. Det ska också gå att skicka sina anteckningar direkt till skrivare för utskrift.

Företaget Anoto hoppas etablera Anototekniken som en industristandard och därför söker man nu partner världen över.

Erika Ingvald

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)