JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth basen i Ericssons nya _hemnät
Ericsson utvecklar ett nytt hemnät baserat på radionätet Bluetooth. Även en Bluetoothbestyckad basstation installeras vid teleuttaget. Därmed kan framtida GSM-telefoner användas som trådlösa telefoner, typ Dect, med vanlig låg telefontaxa.


- I år borde det vara möjligt att demonstrera vårt nya hemnät baserat på Bluetooth. Julen år 2002 är det en volymprodukt för hushållen, säger Stefan Ulveland på Ericsson Mobile Communications.

Ericsson räknar med att hemnät baserade på Bluetooth blir mycket konkurrenskraftiga, exempelvis gentemot radiolan baserade på USA-standarden IEEE 802.11. Bluetoothnäten klarar snabb Internettrafik, GSM-telefoner kan användas som trådlösa telefoner och det finns billiga Bluetoothkretsar så att stereon, kylen och annan utrustning enkelt kan kopplas in.

Vid årets Cebitmässa visade Ericsson sitt nya Bluetoothbaserade hemnät. Företaget är just nu först med sådana hemnät, men Ulveland räknar med att även andra leverantörer utvecklar liknande hemnät.

Meningen är att Bluetooth-basstationer skall anslutas till ADSL-modem, kabelmodem, telefonjack/ISDN och Ethernet, i princip alla viktiga publika smalbands- och bredbandsnät.



Räckvidden ökar


Det nya med hemnät baserat på Bluetooth är räckvidden. Den Bluetoothbestyckade basstationen har en uteffekt på 100 mW och upp till 100 meters räckvidd, vilket kallas long range i Bluetoothstandarden. De Bluetoothprodukter som hittills lanserats har normalt haft uteffekten 1 mW, vilket kallas short range. Med en basstation utrustad för long range och en GSM-telefon med Bluetooth short range blir räckvidden normalt cirka 30 meter. Det är tillräckligt i de flesta bostäder för trådlösa telefoner.

Ett direkt trumfkort för Bluetoothhemnäten är just att GSM-telefoner kan ersätta dagens trådlösa telefoner, som digitala Dect, som kostar cirka 2 000 kronor. Ericsson räknar med att de flesta nya GSM-telefoner i framtiden kommunicerar även med Bluetooth. Dessutom kommer programvara som stödjer kommunikation med telefoni via Bluetooth ut i de publika telefonnäten. Detta innebär att kostnaden för GSM-samtal via Bluetooth sjunker dramatiskt, till den låga nivån i det vanliga telefonnätet eller i IP-telefonnäten.

För några år sedan utvecklade Ericsson en motsvarande teknik för att GSM- telefonen skall kunna användas som trådlös telefon. En liten antenn kopplades till telefonjacket för GSM-telefonen. Den nya antennen, kallad Home Base Station (HBS), var en egen privat radiobasstation.

Men Ericsson beslöt att istället satsa på Bluetooth och argumentet är starkt. Med ett Bluetoothnät blir det möjligt att klara GSM, Internettrafiken och all annan hemnättrafik via ett enda radionät.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)