JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia starkare på bredband efter avtal med alla kommuner i Dalarna

Telia stärker positionen på bredbandsmarknaden. Företaget har skrivit avtal om utbyggnad för Dalarnas samtliga 15 kommuner.

Vinnare på uppgörelsen är i första hand glesbygdskommunerna. Hushåll såväl som företag får dramatiska prissänkningar.



- Detta är kanonbra för Älvdalen. Vi hade aldrig fått bredband så snabbt om inte hela länet gått samman på det här sättet, säger Gunnar Barke, näringslivssekreterare i Älvdalens kommun.

Han är inte orolig för kostnaderna i samband med att kommunen garanterar köp av en viss volym bredbandstjänster av Telia.

- Att få denna möjlighet är avgörande för utvecklingen av näringslivet. Nu har vi bland annat kontakt med ett företag i Minnesota i USA som kan erbjuda hur många jobb som helst till folk som kan Java, under förutsättning att vi har bredband, säger Barke som hoppas på ökad inflyttning.

Det finns intresse hos Telia att göra liknande satsningar i andra glesbygder i landet, som exempelvis Jämtland eller Gotland.

- Vi är konkurrenskraftiga eftersom de bostadsbolag som erbjuder bredband aldrig får så stor uppslutning som vi kan få. Det krävs dock att ett helt län engagerar sig, säger Anders Gustavsson, försäljningsdirektör på Telia Publicom.

De avtal Telia lyckats åstadkomma i Dalarna innebär att Telia med stor sannolikhet nu kan bli den dominerande nätoperatören i länet i framtiden. På kort sikt väljer de flesta kommunerna i första hand Telia istället för att bygga egna stadsnät.

IT-kommissionen föredrar fiber
Dalaavtalet förvånar regeringens IT-Kommission som förordar att kommunerna bygger egna stadsnät och konkurrerar med Telia.

- Jag förstår inte hur man resonerat i Dalarna. Stadsnäten förlorar på kort sikt. Men jag tror inte det blir någon långsiktig lösning, säger Jan Berner, projektledare för IT-infrastrukturfrågor i IT-Kommissionen.

Berner förordar istället att fibernät ska byggas ut för bredbandstjänster, vilket på sikt skulle ge högre kapacitet än Telias lösning som bygger på det befintliga telenätet. Med hjälp av ADSL erbjuds bredband och i telefonstationerna placeras ATM-noder. Det innebär att alla med telefon, inom 3- 4 km avstånd från en ATM-nod, kan få bredband rätt in i väggen. Avtalet gäller tätorterna, de som bor på rena landsbygden täcks inte. Där finns bara löfte om förhandlingar, och man kan komma att utnyttja teknik som radiolan och satellit, vilket är dyrare.

Hushållen betalar 200 kronor i månaden, och för det får man en kapacitet på 512 Kbit/s. Anslutningsavgiften är 975 kronor. Företag erbjuds Ethernetanslutning med mellan 2 Mbit/s och 8 Mbit/s. Anslutningsavgiften är 25 000 kronor, och månadsavgiften är 1 600 kronor om företagen befinner sig mindre än 1 km från ATM-noden. Även detta är en dramatisk prissänkning jämfört med Telias tidigare normalpriser för fast anslutning.

Innan året är slut kan 70 procent av Dalarnas invånare ansluta sig till bredbandsnätet om de så önskar. Alla dalakommuner har tecknat avtal med Telia där de förbundit sig att köpa bredbandstjänster upp till en viss garantinivå under en treårsperiod.

Centralorten Falun köper tjänster för 100 000 kronor per månad. Där har den kommunala verksamheten redan nu ett behov för minst 50 000 kronor.

- Vi ser det här som en samhällsfråga. Vi måste kunna erbjuda bredband för att näringslivet och länets utbildningssatsningar ska blomstra. Vi siktar ju bland annat på att skapa Dala University med campus i Borlänge och Falun, berättar Janne Fors, IT-chef i Falun.

- Och eftersom det är en avflyttningsbygd där bara Leksand och Falun växer så är det viktigt att göra kommunen och hela länet attraktivt att bo i.

- Dalakommunernas avtal med Telia är inte tvingande och inget monopol. Privatpersoner kan fortfarande köpa tjänster från andra leverantörer, säger Janne Fors.

(I lilla Älvdalens kommun kommer 60 procent av befolkningen att erbjudas bredband i år. Med sina 8 000 invånare, där Idre med hela fjällanläggningen och Särna ingår, skall kommunen köpa bredband av Telia för knappt en halv miljon kronor per år.)

Erika Ingvald Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)