JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson har LMDS i labbet
På mässan Cebit lanserar Ericsson sitt nya LMDS-system för billig och bredbandig radiobaserad Internettrafik.


- Nu är vi redo att visa ett färdigt demonstrationssystem, säger Jonny Dahlberg, chef för marknadsföring vid enheten Wireless Broadband Access i Ericsson Microwave som utvecklar systemet.

LMDS, som kan bli en ny miljardmarknad för telekomindustrin, är ett radiobaserat datanät som ger abonnenterna upp till 20-30 Mbit/s bandbredd. Ericssons satsning redovisas i interntidningen Sensorn vid Ericsson Microwave. Systemet fungerar nu i labbmiljö.

Om allt går enligt Ericssons planer kommer fältprov att genomföras i april och den första kommersiella produkten levereras till slutkund fjärde kvartalet 1999.

LMDS, Local multipoint distribuition system, innebär radiobaserad konkurrens för både kabel-tv och ADSL via telefonnätet. Tekniken ger abonnenterna bredbands- och IP-access för telefoni, data och video, och passar särskilt bra för små och medelstora företag som idag inte har någon fast anslutning med fiber till telenäten.

Så gott som alla tunga systemleverantörer utvecklar LMDS-produkter. Drivkraften är dramatiska prissänkningar för bandbredden, jämfört med konkurrerande alternativ. På Telia har man gjort beräkningar som visar att de nya näten kan ge mindre företag och hushåll alla de teletjänster de vill ha till betydligt lägre kostnader än konkurrerande nät.

Standarder för LMDS är under utveckling i Europa och USA.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)