JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gävle provar hemnät i stor skala
Det blir Gävle som först i världen provar Ericssons nya hemnät.

Ericsson hoppas på miljardförsäljning för systemet, men det förutsätter produktutveckling av en lång rad nya tjänster och det är just dessa som skall provas av tusentals hushåll i Gävle.



Bostadsföretag, energibolag och tusentals hushåll skall prova IP-telefoni, Internetaccess, styrning av energiförbrukningen per lägenhet och mätning av fukten i fastigheterna med hjälp av sensorer.

Gävle Energi, Bostadsföretaget Hyresbostäder, Kungliga Tekniska Högskolan, Högskolan i Gävle och Ericsson samarbetar i Kungsbäcks IT-centrum (KIT) för att prova och utveckla nya tjänster för Ericssons hemnät. Gävle Energi och Hyresbostäder investerar egna pengar i provet som skall starta i höst.

- Håller tekniken vad den lovar kan vi öka vår service till hyresgästerna otroligt mycket. Därför har vi ett klart egenintresse i detta, säger Christer Svensson, IT-ansvarig vid Hyresbostäder.

Hos varje hushåll skall en så kallad Ebox (hemserver) installeras. All intelligent utrustning i bostaden skall anslutas, via kabel eller radio.

Rent tekniskt är Ericssons nya hemnät visserligen designat för att klara en lång rad tjänster men i dagsläget finns inte färdiga produkter för tjänsterna. Till provet i Gävle kommer nya produkter att utvecklas och provas under verkliga förhållanden.

Eboxen skall också kopplas till digital-tv-mottagaren. Tanken är att hushållen skall använda tv:n som bildskärm tillsammans med ett tangentbord när de skickar en beställning till eboxen eller surfar på nätet. Varje hushåll behöver därmed en digital-tv-mottagare.



Elbesparingar


Både Hyresbostäder och Gävle Energiverk tror starkt på energibesparingar.

- Hyresgästen skall kunna gå in på sin hemsida och beställa en viss temperatur i sin bostad under en viss tid och betala därefter. På sikt skall hyresgästerna också kunna välja elleverantör eller så kallad grön el, säger Christer Svensson.

Tack vare de nya hemnäten får både bostadsföretaget och energibolaget helt nya möjligheter att sälja nya tjänster till hushållen. KTH planerar att göra ett storskaligt prov med cirka 500 lägenheter. KTH kommer att jämföra hyresgästernas beteende med en motsvarande grupp hyresgäster som inte har den nya tekniken. Fullskaleprovet skall visa vad som händer när hyresgästerna får möjlighet att spara el.

Förhandlingar pågår även med Gävle kommun om nya trygghets- och omvårdnadstjänster som skall klaras med hemnäten. Vem som ska utveckla programvaran till pilotförsöken är ännu inte klart. Förhandlingar pågår med flera företag.

KTH satsar inga egna pengar i projektet utan bidrar med forskare och leder forskningsprojekt. Ericsson bidrar med centrala servrar, eboxar och programvara.

Den amerikanska databasleverantören Sybase har en viktig roll. Företagets databashanterare finns både i de centrala servrana och i hushållens Eboxar.

Databashanteraren är mycket viktig för att erbjuda olika slag av informationstjänster. För Sybase hägrar naturligtvis en jättemarknad om Ericsson lyckas sälja tiotals miljoner Eboxar med dess databashanterare.

Göte Andersson





Standard i sommar


Ericsson och ytterligare 14 tunga IT-företag har beslutat etablera en global industristandard för hemnät som beräknas bli klar i sommar.

Marknaden väntas bli enorma 300 miljarder kronor under de närmaste fem åren. Beräkningarna bygger på att 25 procent av de cirka 300 miljoner hushållen i OECD-länderna infört de nya hemnäten inom fem år. 

Ericsson räknar med att de fem största leverantörerna tar 70-80 procent av den nya marknaden och företaget räknar med att bli en av dessa.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)