JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fjärrstyrd radiolänk ska lyfta Allgon
Det svenska telekombolaget Allgon lanserade sin första egenutvecklade radiolänk vid Cebitmässan i Tyskland och hoppas nu på miljardförsäljning runt om i världen för den nya produkten.


Sänkta driftskostnader för mobilnätsoperatörerna är Allgons främsta argument för sin nya produkt. I två år har den utvecklats, och en av de viktigaste funktionerna är att alla länkförbindelser kan fjärrstyras.

Tack vare fjärrövervakning och fjärrstyrning kan trafiken omkopplas automatiskt mellan olika radiolänkförbindelser vid ett avbrott. Allgon menar att systemet fungerar som en korskopplare.



Lovord från Telia


Radiolänken skall de närmaste månaderna provas av ett antal nätoperatörer, bland annat Telia.

- Det jag sett hittills innebär att Allgons system kan vara i klass med Ericssons och Nokias, säger Ingemar Persson som hösten 1998 ansvarade för Telias upphandling av radiolänkar.

- Jag tror att det är realistiskt att Allgon kan slå sig in på marknaden, säger han.

Telia har idag tre leverantörer av radiolänkar för mobilnätet, Ericsson, Nokia och japanska NEC.

Enligt Telias bedömning har Allgon fångat upp guldkorn och infört dem i sitt system. De punkter Allgon pekar på är fjärrstyrningen, att systemet är enkelt att hantera tack vare att pc och Internetteknik används samt att systemet kan integreras med nätdriftsystem som nätoperatörerna redan har i drift från andra leverantörer.

Men Allgon ger sig in i ett verkligt getingbo. De största leverantörerna på marknaden är Ericsson, P-Com, Harris, DMC, NEC, Siemens, Nokia, Alcatel och Nera. Ericsson är störste leverantör.

Allgon räknar med att sälja de första systemen det närmaste halvåret och starta fakturering under andra halvan av 1999.

- I höst når Allgon den första viktiga milstolpen. Då ser vi om allt går enligt planerna, säger Bengt Broman, vd för Allgon System AB

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)