JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia tror på telefoni via Windows och lokala nät
Med kommande versioner av Windows och nya nätverkskort vill de två amerikanska jätteföretagen Microsoft och 3Com sätta en ny industristandard för IP-telefoni och andra realtidstjänster.


De båda dataföretagen 3Com och Microsoft satsar nu på att införa en ny global industristandard för att klara IP-telefoni och alla andra realtidstjänster; både via de lokala datanäten och långdistansnäten. Meningen är att användaren via Windows automatiskt skall få rätt kapacitet, kvalitet och säkerhet för kommunikationen, från arbetsplatsen eller hemmet.

Ytterst syftar de två företagen till att deras tekniska lösning skall dominera i framtidens publika och privata nät och därmed få många hundra miljoner användare.

Om planerna går i lås får det stora effekter på världsmarknaden. Alla andra företag kommer att få anpassa sig. Till exempel gäller det Ericssons GSM on the Net som baseras på IP-telefoni integrerad med GSM.



Telia provar 3com på labbet


Svenska Telia tror på den nya amerikanska tekniken från Microsoft och 3Com och hoppas införa den både nationellt och globalt. Telia provar nu utrustning från 3Com i sitt labb. 3Com vill uppenbarligen bli leverantör till Telia av växlar och annan viktig nätutrustning.

- Det är sannolikt att deras lösning blir industristandard, säger Alexander Latour-Henner, Telia Nät, Telias expert på området.

- Det skulle kunna finnas utrymme för alternativa förslag om det fanns andra tillräckligt tunga spelare som försöker etablera någon annan industristandard. Men idag ser jag inget sådant "end-to-end" alternativ. Den industristandard 3Com och Microsoft vill etablera är sannolik vinnare för den lokala datanätmiljön, säger han.

- För långdistansnäten är läget inte likadant, där är det inte lika självklart att 3Com och Microsoft vinner. Där finns andra alternativ för att klara tjänstekvalitet och realtidstjänster i IP-miljö, säger han.

Framtida versioner av Microsoft Office och Lotus Notes skall kunna ge användarna en helt ny uppsättning realtidstjänster med samma tillförlitlighet som dagens telefonnät.

- Idag är tillgängligheten i kontorens datanät över 90 procent. För att något företag ens skall överväga att lägga sin telefoni i datanätet måste tillgängligheten höjas till 99,99 procent, säger Jonas Gyllenhammar, teknisk expert i 3Com Nordic.

Microsoft och 3Com lanserade sina planer i januari. Ännu har man dock inte redovisat när hela det kompletta systemet blir tillgängligt. Utveckling pågår och svenska experter väntar en lansering senare i år. Senare i mars planerar företagen presentera sina planer i Sverige.



200 miljoner pc har ethernet


Planerna innebär att båda företagen tar ett stort kliv in på de traditionella telekomleverantörernas marknad. Det nya system de vill införa innebär ökad konkurrens för Ericsson, Nokia, Siemens, Alcatel, Lucent och Nortel - de dominerande leverantörerna av nätutrustning för både publika och privata telenät för dagens telefonitjänst. En konsekvens blir att genombrottet för IP-telefoni troligen går snabbare.

I hela världen finns cirka 200 miljoner användare anslutna till datanät som följer den dominerande Ethernetstandarden. Amerikanska 3Com är den störste leverantören av de nätverkskort som finns i varje pc och ansluter den till Ethernet. Företaget svarar dessutom för en stor del av de hubbar, routrar och dataväxlar som slussar trafiken i kontorsnäten. Att Microsoft är världens störste leverantör av pc-operativsystem och kontorsprogram behöver knappast påpekas. Baserat på sina starka positioner på kontoren hoppas de även få in sin tekniska lösning i långdistansnäten.

Microsoft och 3Com har så stark position på marknaden att de två tillsammans kan klara att etablera den nya industristandarden. Det menar de båda företagen själva, och branschexperter håller med.

- Om Microsoft och 3Com tar fram en bra produkt kommer de att få en stor del av världsmarknaden. Men vi förväntar oss att det kommer konkurrerande lösningar. Att införa prioriterad trafik i datanäten är nödvändigt, säger experter i Ericsson till Elektroniktidningen.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)