JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cisco vill komma ifatt Ericsson på GPRS-växlar
Cisco och Motorola försöker nu komma ikapp Ericsson när det gäller de allra viktigaste IP-växlarna för mobiltelefoninäten, GPRS-växlarna.

Det är kontentan av det nya samarbetet där Cisco skall svarar för GPRS-noderna och Motorola för radionätutrustning.



- Det är viktigt för oss att utveckla egna GPRS-noder. De första produkterna kommer år 2000, säger Stefan Lindeberg på Cisco till Elektroniktidningen.

- Vi tänker bli en av de tre största leverantörerna av GPRS-noder och räknar med att konkurrera med Ericsson, Lucent, Nokia, Siemens och Alcatel.

Ericsson och Siemens ligger före med GPRS-nät, inklusive de viktiga GPRS- noderna. Europas största telefonbolag Deutsche Telekom har köpt från Ericsson liksom Omnipoint i New York. Siemens har sålt till svenska Banverket. Siemens använder ett ATM-system medan Ericsson använder en helt ny snabb IP-router, AXB250.

Cisco och Motorola har visserligen redovisat ett viktigt GPRS-kontrakt med den brittiska mobiloperatören Cellnet, men man kommer inte att kunna leverera något förrän nästa år.



Alla ska uppgradera


Världen över planerar mobilnätoperatörerna införa Internettjänster i sina nät och den nya paketdatatekniken GPRS är grundbulten. Det är GPRS-nätet som skall hantera Internettrafiken i huvuddelen av världens mobilnät.

GPRS införs i Europas GSM, Nordamerikas IS136 (AMPS/ TDMA) och framtidens mobila bredbandsnät WCDMA.

Det är därför det är så viktigt för Cisco att snabbt utveckla GPRS-noder så att företaget kan leverera kompletta GPRS-nät. Annars är risken uppenbar att Ericsson, Siemens och Nokia dominerar GPRS-marknaden och därmed en stor del av framtidens IP-trafik.

Uppenbarligen är eftersläpningen ett problem för Cisco eftersom en stor del av världens GSM-operatörer planerar välja GPRS-leverantörer i år. Cisco räknar dock med att en hel del av mobilnätoperatörerna väljer leverantörer först år 2000 och därmed finns en stor marknad kvar.



Storsatsning


Cisco och Motorola anger att cirka 8 miljarder kronor skall investeras i Internettjänster för mobilnäten.

Vid sidan av GPRS handlar samarbetet om en hel rad andra vik-tiga områden. Produkter för multicasting (IP-baserad broadcasting), säkerhetssystem som brandväggar, system för adressering för mobila Internettjänster.

Avsikten är att utveckla produkter för mobilnät som stödjer alla de tjänster som fungerar i det fasta IP-nätet.

Cisco och Motorola planerar att bygga upp flera gemensamma utvecklingscentra som skall delta i standardisering, verifiering och utveckling av nya produkter.

Göte Andersson



Tyskland i täten


GPRS (General Packet Radio Services) är en standard för paketdatanät som ursprungligen utvecklades för GSM-näten och som nu är på väg att slå igenom med stor kraft.

De produkter Ericsson sålt till Deutsche Telekom är de centrala GPRS-produkterna som varje systemleverantör vill sälja. Det tyska nätet består av ett antal GPRS- noder och ett transmissionssystem som byggs ut till varje stad, ända fram till de lokala styrenheterna för radionätet. GPRS-nätet är helt enkelt en ny parallell infrastruktur. Paketdatatrafiken går sedan via det befintliga radionätet till abonnenternas mobila terminaler.

Det paketdatanät Ericsson skall leverera består av GPRS-noder och programvaruprodukter för att uppgradera befintliga mobilväxlar och abonnentregistersystem, så kallade Home Location Register.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)