JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons Gävlefabrik laddar för massproduktion av WCDMA
Ericssons Gävlefabrik förbereder sig nu för volymproduktion av basstationer för det japanska WCDMA-nätet.


NTT DoCoMo, Japans största mobilnätoperatörer, har valt Ericsson som leverantör av WCDMA-nät och planerar först i världen starta storskalig utbyggnad av mobila bredbandsnät under andra halvan av år 2000.

- Vi räknar med att starta volymleveranser i slutet av året. Hur stora volymer det blir beror på hur bra de nya produkterna säljer, säger Tormod Kristiansen, fabrikschef i Gävle.

Gävlefabriken har redan producerat provsystem för WCDMA och förbereder sig nu för volymproduktion. Ericsson utreder lokalbehovet och kontakter har även tagits med kommunen om ytterligare lokaler. Enligt lokaltidningen Gefle Dagblad behöver Ericsson starta en ny fabrik för basstationer och diskussioner pågår om att hyra en stor lokal på 16 000 kvadratmeter för detta. Elektroniktidningen har talat med Gävle kommun men kommunen vill inte kommentera saken. De dementerar inte uppgifterna utan hänvisar vidare till Ericsson.

- Vi gör nu en översyn av våra lokalbehov. Vi har även lediga lokaler i vår befintliga fabrik. Hur stort lokalbehov vi har kommer att bli klart under detta kvartal, säger Kristiansen.

Ericssons Gävlefabrik har tecknat överenskommelser med flera fastighetsägare i Gävle som skall garantera att Ericsson har tillräckligt med fabrikskapacitet i Gävle.

- Inom några veckor kan vi ge besked om hur stora behov vi har i Gävle, säger Erik Österberg, informationschef i Ericssons Radio Systems.



Utredningar pågår


När det kommer besked om Ericssons första kommersiella WCDMA-kontrakt vill han dock inte säga. Det är dock uppenbart att en bedömning av just detta borde ingå när Ericsson bygger ut Gävlefabriken. Österberg påpekar att även andra produkter än basstationer kan flyttas till Gävle och att det ingår i de utredningar som nu pågår. Gävlefabriken är Ericssons största för basstationer till GSM-marknaden och till den japanska marknaden. Företaget har stora leveranser till digitala mobilnät som följer den japanska PDC-standarden. Eftersom utbyggnaden för både GSM och PDC är stark så kan det behövas ökad fabrikskapacitet för att även klara WCDMA.

Fastighetsföretaget Centrala Näringsfastigheter AB i Gävle äger ett tidigare KF- lager som har en lokalyta på 16 000 kvadratmeter. Hos kommunens bygg- och miljökontor finns dock inget tillståndsärende registrerat för att bygga om fastigheten till fabrik. Enligt Gävle kommuns tekniska kontor behövs en sådan formell prövning om fastigheten skall användas för produktion.

Alexander Kristofersson

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)