JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Genombrott för IP-telefoni i mobilnäten
Ericsson lanserade den första februari en ny router för mobilnätet som klarar realtidskraven för IP-telefoni och andra tidskritiska tjänster.

Företaget uppger sig vara först med en sådan produkt.



- Vi har en ny vision om hur IP-tekniken skall införas i de befintliga mobilnäten i världen. Vi har provat tekniken och vet att den håller, säger Johan Börje som är ansvarig för att marknadsföra den nya produkten som heter RXI 820.

Om allt går vägen för Ericsson handlar det om en ny mångmiljardprodukt eftersom det behövs ett antal centralt placerade routrar i näten och dessutom en router i varje basstation. Det handlar därmed om en marknad på minst 10 000 routrar bara för Sveriges tre GSM-nät.

Ericsson lanserar sin nya vision och den nya produkten vid GSM-världens årliga mässa i Cannes som samlar mobiloperatörer och leverantörer från hela världen nu i början av februari.

Meningen är att bereda väg för "the all-IP mobile network" som mobiloperatörernas nya vision kallas. Målet är att telefoni och alla andra nättjänster skall hanteras i ett IP-baserat mobilnät.

Experter på Telia Mobile säger att Ericsson nu kommer med en av de produkter som verkligen krävs för att nå ett brett genombrott för IP-trafiken i mobilnäten. Ericsson går i rätt riktning, menar man.



Enklare och billigare


Drivkraften för de nya IP-baserade mobilnäten är besparingar och att många nya tjänster kan erbjudas. Enligt Ericssons beräkningar blir det enklare och billigare att driva ett IP-baserat nät och dessutom är investeringarna lägre. Det blir också enklare och billigare att höja nätkapaciteten, menar företrädare för Ericsson.

Ett GSM-nät i ett land som Sverige kan innehålla ett tiotal stora mobilväxlar och fem till sex tusen basstationer. Mobilnätet har sedan ett begränsat antal anslutningspunkter till det vanliga telefonnätet och andra mobilnät.

Från basstationerna till mobilväxlarna går flera hundra mil med fasta förbindelser. I detta fasta nät används idag traditionella digitala tidsmultiplexerade transmissionssystem. Det är i detta fasta nät som Ericsson vill införa ett IP-baserat transportnät för överföring av telefoni och andra tjänster.

GSM-operatören använder IP-nätet för att transportera telefoni och annan trafik fram till basstationen samtidigt som det befintliga radionätet och dagens GSM- telefoner kan användas precis som idag.

Det stora problemet vid övergång till helt IP-baserade mobilnät är att klara även IP-telefoni. Telefoni är den helt dominerande tjänsten i mobiltelefoninäten idag och telefonitrafiken överförs i tidsmultiplexerade nät, både i radionätet och transmissionsnät. Talet är uppstyckat i paket som normalt innehållet 20 millisekunder av komprimerat tal. Varje talpaket innehåller 10 till 40 byte data.

Med många små talpaket som även konkurrerar med stora datapaket för surftrafik eller epost finns risk för stora fördröjningar som kan leda till dålig talkvalitet. Den maximalt tillåtna fördröjningen i telefonnät är cirka 200 millisekunder.

Lösningen på detta problem är en router som kan skilja på datapaket med olika slag av trafik, som klarar att ge talpaketen förtur och dessutom alltid är fri från intern överbelastning så att realtidskraven klaras även vid maximal trafikbelastning. Det är en sådan router som Ericsson nu uppger att man utvecklat och vill sälja till nätoperatörerna.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)