Telekomjättarna Lucent, Ericsson och Nortel satsar nu på intelligenta optiska transportnät baserade på våglängdsmultiplexering för att klara den dramatiska trafiktillväxten för Internet. Teletrafiken i långdistansnätet växer med 70 gånger fram till år 2003, enligt branschprognoserna. Trafiken fördubblas idag på sex till nio månader, och ingen nedgång för tillväxten är i sikte.
Denna enorma trafiktillväxt har systemleverantörerna tänkt sig att klara med hjälp av en helt ny generation intelligenta optiska transportnät som på sikt skall ersätta dagens SDH-standard.
Växla optiska signalerEn av de viktigaste nya funktionerna är att införa växelteknik i de våglängdsmultiplexerade optonäten så att enskilda optiska signaler kan styras in och ut ur dessa nät.
Det handlar om att införa optiska korskopplare mellan de lokala WDM-näten - wave division multiplex - och långdistansnäten samt styrbara så kallade add/drop- multiplexorer i det lokala WDM-nätet som snabbt kan fylla på eller tappa av de optiska signalerna.
Korskopplarna kan ta in en optisk signal med en våglängd och skicka iväg den med en annan. Konsekvensen blir att alla signaler blir helt optiska, från en server i ett lokalt nät, via add/drop-multiplexorn och den optiska korskopplaren till ny add/drop-multiplexor hela vägen fram till servern i nästa lokala nät.
Endast internt i korskopplaren omvandlas signalen i vissa fall till elektricitet.
Amerikanska Lucent är tidigt ute med detta, och redovisade sin vision vid Cebit- mässan.
- Lucent planerar lansera en programmerbar add/drop-multiplexerare under fjärde kvartalet i år, säger Ove Parmlind, expert på optiska nät i Lucent Technologies, till Elektroniktidningen.
Lucent räknar med ha en ny generation optiska korskopplare framme år 2001 för de nya intelligenta optiska näten. De kommer sannolikt att baseras på en ny teknik kallad Mems, micro-electro-mechanical systems. Den bygger på speglar som skickar den optiska signalen in i önskad våglängdskanal. De optiska korskopplare som utvecklades för några år sedan är för dyra, klumpiga och stora, enligt Lucent.
Ericsson och Nortel hänger medBåde Ericsson och Nortel håller med om rörelseriktningen och målet. Därför är det heller inte oväntat att Nortel menar att man ligger före Lucent med de nya intelligenta WDM-näten. Nortel anger att en nätoperatör redan köpt företagets intelligenta WDM-nät för ett storstadsnät och det nya systemet skall levereras i år. Nortel vill dock inte avslöja namnet på nätoperatören.
Kapplöpningen på det nya området har redan startat. Lucent räknar med att delta vid utvecklingen av nya standarder och parallellt driva produktutvecklingen. Naturligtvis handlar detta om framtidens WDM-marknad och för systemleverantörerna borde den bli värd hundratals miljarder kronor.
Hittills har WDM-marknaden dominerats av nätoperatörernas behov av att uppgradera kapaciteten i de befintliga långdistansnäten. Med hjälp av WDM- tekniken klarar en enda singelmodfiber att parallellt överföra ett antal våglängdskanaler. Det finns standarder för upp till 100 våglängdskanaler. System för 16 och 32 våglängdskanaler finns nu för leverans från många leverantörer.
Kostnaden för WDM-produkterna går också ner, vilket innebär ökade ekonomiska möjligheter att bygga lokala och regionala WDM-nät. Översatt till svenska förhållanden innebär det att en storstad som Stockholm kan ha ett antal WDM- ringar för att hantera den regionala och lokala trafiken.
För några månader sedan har till och med WDM-system avsett för fyra våglängdskanaler i ett lokalt datanät (LAN) lanserats av amerikanska Fore Systems.
Med de nya intelligenta WDM-näten blir det möjligt att koppla ihop regionala WDM-nät med långdistansnät. En optisk signal kan styras in i nätet i Stockholm, skickas in i långdistansnätet, nå Göteborg och styras in till en abonnent ansluten till ett regionalt nät i Göteborg.
Tar tid ersätta SDHÄven om allt går som telekomleverantörerna hoppas kommer teknikskiftet att ta tid. Många nätoperatörer har investerat stora belopp i dagens SDH-teknik. Etsi- standarden SDH - synkron digital hierarki - och den nordamerikanska motsvarigheten Sonet, klarar att intelligent hantera enskilda bitströmmar mellan 1,5 och 622 Mbit/s.
I SDH-nät kan trafikströmmar samlas upp och klara överföring med 2,5 och 10 Gbit/s via en enda fiber. Det är hela denna intelligenta arkitektur för det optiska transportnätet som inte längre räcker till, utan måste ersättas.
Men nätoperatörerna övertygas självklart bara av ekonomiska argument. Det som nu händer är att trafiken växer och nätoperatörerna måste därför uppgradera kapaciteten i fibernäten.
Nätoperatörerna står inför två alternativ. Antingen kan de uppgradera befintliga transmissionssystem, från 2,5 Gbit/s SDH till 10 Gbit/s SDH. Eller så kan de föra in WDM i storstadsnäten och ta sikte på att införa ett intelligent WDM-nät i takt med att nya produkter kommer fram.
Kan konkurrera i pris idagFör att WDM skall bli konkurrenskraftigt i storstadsnäten måste prisnivån rimligen vara på samma nivå som SDH 10 Gbit/s. Lucent menar att WDM nu kan konkurrera prismässigt med SDH 10 Gbit/s i storstadsnäten.
Tanken är också att de intelligenta WDM-näten skall samexistera med dagens SDH- nät. I WDM-näten kan enskilda våglängdskanaler disponeras för ATM, IP eller SDH- trafik. Därmed kan nätoperatörerna fortsätta med SDH-utrustningen så länge det är rationellt och därmed blir det en gradvis övergång till det optiska transportnätet.
Göte Andersson