JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lucents förbättrade radionät klarar 11 Mbit/s över 18 kilometer
Lucent lanserar ett nytt radionät som klarar 11 Mbit/s och ger upp till 18 kilometers räckvidd från basstationen.


Den nya produkten, som kallas Waveaccess, baseras på den nya radionätstandarden IEEE 802.11 B och är skräddarsydd för Internettjänster, både surftjänster och IP-telefoni, trafiken är krypterad ända fram till abonnenten.

- Vi förhandlar med flera nätoperatörer i Norden och Baltikum som har licenser i 3,5 GHz-bandet och skall välja system, säger Bo Ericson, affärschef för radionät i Norden och Baltikum hos Lucent Technologies.

Waveaccess visades först på den gigantiska konsumentelektronikmässan i Las Vegas häromveckan. Den klarar både det fria 2,4 GHz-bandet och det licensierade 3,5 GHz-bandet. I Norden räknar Lucent med att sälja nät för båda frekvensbanden men den största marknaden kommer att finnas i det fria 2,4 GHz-bandet.

Lucent hoppas sälja till små och stora Internetoperatörer samt företag. Inom någon månad, före den tyska Cebit-mässan, kommer även produkter för IP-telefoni. Lucent har utvecklat en särskild programvara, kallad Blackbird, som skall kunna garantera kvaliteten för både realtidstjänster och vanlig datatrafik.



Klarar många abonnenter


Waveaccess ger 18 kilometers räckvidd i 3,5 GHz-bandet men bara sju kilometer i 2,4 GHz-bandet. Det beror på att den tillåtna sändareffekten i 2,4 GHz-bandet är 100 mW medan man i 3,5 GHz-bandet får använda hela 2 W, eller 20 gånger högre sändareffekt, enligt de bestämmelser som gäller i Europa.

I USA gäller andra bestämmelser vilket innebär att räckvidden blir 18 kilometer även i 2,4 GHz-bandet.

En stor poäng med Lucents nya Waveaccess är dess förmåga att klara av punkt- till-multipunktförbindelser, det vill säga att en enda basstation kan hantera många abonnenter med bredbandsuppkopplingar samtidigt.

Det, tillsammans med den långa räckvidden, gör systemet lämpat för det företag, eller den operatör, som vill upprätta bredbandsförbindelser till många abonnenter i områden där det annars inte är möjligt med till exempel ADSL eller kabelmodem.

När den långa räckvidden får slå igenom kan en enda basstation täcka upp stora områden med många abonnenter. Därför är det nya Waveaccess där lämpligt för den sista biten till abonnenterna.

Vid punkt-till-multipunkt förbindelser byggs Waveaccess-nät upp av en basstation med flera anslutningslänkar. I basstationen finns en separat router som styr IP- trafiken.

Det går sedan att koppla upp 16 andra routrar, med tillhörande nätsegment, till basstationsroutern. Vill man istället ansluta arbetsstationer direkt till routern klarar den 32 PC-radiokort per kanal. Routerprogramvaran klarar tre kanaler med 11 Mbit/s per kanal. Routern kan också hantera vanliga fasta Ethernetanslutningar.

Tekniken bakom Waveaccess-systemet bygger på Lucents Wavepoint II-system, och den som redan har Wavepoint II-utrustning kan uppgradera till Waveaccess genom att byta programvara.Ulf Boivie

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)