JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "ATM bättre än IP"
Ericsson och Nortel går nu på offensiven med ATM-baserade multitjänstnät och utlovar cirka 50 procents besparingar för de telefonbolag som skrotar sina gamla kretskopplade telefonnät, modell AXE eller Nortels DMS.


Företagen konkurrerar om att vara först med multitjänstnät och om allt går vägen så blir Cisco en förlorare eftersom Cisco inte har något motsvarande system.

- Vi råder våra kunder att migrera över till en ny nätarkitektur inom 18 till 24 månader, säger Mitch Lewis i Ericsson Wireline Systems, marknadsansvarig för de nya nätprodukterna.

Tidigare har Ericsson legat lågt med alla uppgifter om hur mycket telefonbolagen kan spara med den nya tekniken. Nu redovisar man sina siffror och besparingarna är så stora att både Ericsson och Nortel räknar med att de traditionella telefonbolagen snabbt inför den nya tekniken.

Den stora poängen är att dagens telefonitrafik från de kretskopplade näten kan flyttas över till multitjänstnäten och i senare steg kan både Internettrafik, video och andra tjänster hanteras i samma nät.

Ericsson har sålt till BT:s brittiska nät, holländska KPN och Telia Danmark. Även Nortel har system i drift.

- Vi har ett par kunder som valt vårt nya system Succession. Brittiska BT har köpt och infört Succession i Spanien, säger Göran Ingmarsson i Nortel Networks.

Ericsson kallar sitt nya multitjänstnät Engine. Det består av fyra komponenter: den nya ATM-växeln AXD301, Telephony Server, Media Gateway samt ett nätstyrningssystem.

- Nortels system innehåller exakt samma slags komponenter, enda skillnaden är att Nortel utvecklat produkterna, ruggigt lika, säger Göran Ingmarsson.

Båda företagen räknar med att konkurrenter som Siemens och Lucent kommer med sina produkter.



Miljardbesparingar


De nätoperatörer som väljer de nya multitjänstnäten sänker sina årliga kostnader med cirka 50 procent. Enligt Ericsson finns nätoperatörer som sänkt drift- och underhållskostnaden med upp till 70 procent vilket innebär en besparing med flera miljarder kronor per år för en nätoperatör i Telias klass. För operatörer som brittiska BT eller Deutsche Telekom innebär det mer än 20 miljarder kronor per år.

Ericsson och Nortel hänvisar båda till egna beräkningar och till sina kunder. Telia Danmark valde Ericssons system i våras och genomför nu labbprov med Engineprodukterna och hittills visar allt att kalkylerna håller, enligt Telia Danmark.

- Våra beräkningar visar att kostnaden, investeringar och driftkostnader, halveras i ATM-nät med tung telefontrafik, jämfört med att fortsätta med den gamla AXE-tekniken, säger Arne Larsson, nätchef för Telia Danmark.

Blir det inte ännu billigare med IP-baserade lösningar?

- Ingen har hittills visat att IP-baserade lösningar klarar tillräcklig kvalitet för telefonitrafik. Vi har testat tekniken. Vi tror att ATM-nät blir konkurrenskraftiga de närmaste fyra till fem åren, jämfört med dagens kretskopplade telefonväxlar. Sedan kommer IP-baserade lösningar som klarar kvalitetskraven. Då kommer kostnaden att halveras på nytt, säger Larsson.

Telia Danmark ansvarar inom Telia för det nya systemet. Telia planerar införa det nya multitjänstnätet i Frankrike och Tyskland under första kvartalet år 2000. Telia Danmark startar under andra kvartalet. Telia planerar sedan införa nätet i en rad ytterligare länder, bland annat Polen.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)