JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digital-tv via ADSL
Nu startar Telia ett kommersiellt prov där abonnenterna erbjuds både digital-tv och snabb Internetuppkoppling med ADSL-modem i telefonnätet. Lyckas det kan Telia ta ledningen i Sverige när det gäller digital-tv-nät.


Provet, där 180 hushåll i Tyresö utanför Stockholm deltar, är mycket viktigt eftersom Telia vill se om telefonnätet klarar att konkurrera med andra tv-nät, framför allt det digitala marknätet och kabel-tv-nät, på den nya digital-tv- marknaden.

Om allt går i lås kan Telia ta ledningen på den svenska marknaden för digital- tv. Telia blir i så fall den enda nätoperatör i Sverige som klarar att erbjuda cirka 90 procent av befolkningen både snabb Internet och digital-tv.

Att ADSL är konkurrenskraftigt för snabb Internet är redan klart. Om ADSL nu även kan konkurrera när det gäller digital-tv så kan provet i Tyresö få betydelse på världsmarknaden. Svaret påverkar ytterst hela telefonnätets konkurrenskraft.

Telia och Ericsson genomför provet gemensamt. Utrustningen som används är ett system för interaktiv video via ADSL, som Ericsson utvecklat tillsammans med Digital, Oracle och Acorn, och som visats upp tidigare i år på telekommässan Cebit.

Ericsson kallar denna teknik Switched Video Broadcasting (SVB). Att SVB fungerar och att det därmed rent tekniskt går att erbjuda abonnenterna digital-tv via telefonnätet är redan klart. Provet skall besvara om abonnenterna är intresserade och om de är beredda att betala det pris telefonbolagen vill ta ut.

Tyresöförsöket startade i april och nio hushåll anslöts. Dessa hushåll var mycket nöjda, enligt Telia. Därefter har provet utökats till 180 hushåll och skall nu pågå i sex månader.

Abonnenterna kan bara se på en tv-kanal i taget. Telia anger att nätet klarar megabithastighet för Internetaccessen.



TV och Internet samtidigt


För 89 kronor per månad erbjuds de 180 abonnenterna ett grundpaket med tolv tv- kanaler och dessutom snabb Internetaccess via tv:n. De abonnenter som inte vill ha hela grundpaketet kan istället köpa kanaler styckvis för 30 kronor per månad. Abonnenterna kan även abonnera på två filmkanaler för 198 kronor per månad. Abonnenterna får låna den tekniska utrustningen - värd några tusen kronor - under provet som pågår från maj till oktober i år. Men när tjänsten så småningom blir kommersiell lär abonnenterna få betala för utrustningen själva.

Standarden för ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) skall klara upp till 8 Mbit/s "nedströms" mot abonnenten och en Mbit/s "uppströms" mot nätet. Överföring av digital-tv med bra bildkvalitet kräver 4-6 Mbit/s. Det innebär att ADSL-standarden medger att abonnenten tar emot en digital-tv-kanal och samtidigt tar emot material från Internet med några megabit per sekund.

Göte Andersson



Första bilden på Ericssons första router


Ericsson lanserar nu AXI510, företagets första router för den snabbväxande Internettrafiken. Den nya produkten visades förra veckan för första gången vid Berns Salonger under Telecomdagarna.

Den 8 juni sker den globala lanseringen. Då skall AXI510 visas vid mässan Super Comm i Atlanta i USA.

Routern är tänkt att användas i ADSL-nät och skall klara Internettrafiken för 500 ADSL-abonnenter. Kapaciteten är 16 000 paket per sekund, och det finns gränssnitt med kapacitet för 155 Mbit/s.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)