JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33
Lucent Microelectronics är det bästa alternativet för mindre tillverkare av GSM-telefoner som snabbt vill komma ikapp Ericsson, Nokia och Motorola som nu är i full färd med att utveckla sina nya avancerade GPRS- produkter. Det hävdar det brittiska konsultföretaget Future Horizons i en rapport.


Future Horizons publicerade i oktober sin analys av halvledarleverantörernas produktplanering inför det breda genombrott som väntar för paketdatanätet GPRS, General Packet Radio Service, i GSM-näten de närmaste åren.

En helt ny generation av terminaler måste utvecklas och telefontillverkarna är beroende av att kretstillverkarna kommer med nya GPRS-kretsar.

Konsultföretaget räknar med att GSM-operatörerna rullar ut sina GPRS-tjänster år 2000 och redan år 2003 finns det 15 miljoner GPRS-användare i Europa. Det är dessa användare som blir först med de nya mobila Internettjänsterna och tidigare erfarenheter visar faran för mindre leverantörer om de inte är med från början.

Enligt Future Horizons är det många mindre tillverkare av GSM-telefoner som ännu inte påbörjat utvecklingen av de nya GPRS-terminalerna och de leverantörer som inte har sina terminaler framme till CeBit 2000 kommer att tappa terräng på marknaden. Det brittiska konsulföretaget menar också att det bästa alternativet för de mindre telefontillverkarna är att köpa från halvledartillverkare som säljer både GPRS-kretsar och en färdig programvaruplattform för GPRS.Future prisar Lucent


Enligt Future Horizons är Lucent Microelectronics det bästa alternativet för alla mindre terminalleverantörer som vill komma in på GPRS-marknaden snabbt. Det gäller både telefontillverkare och företag med handdatorer som 3Com, Apple och Psion.

Lucent visade upp sin GPRS-prototypterminal vid Telecom99 i Genève och nu söker Lucent uppenbarligen kunder. Företaget hoppas öka sina marknadsandelar genom att ligga tidigt ute.

- Vi är den enda halvledarleverantören som kan erbjuda GSM-terminaltillverkare egna GPRS-produkter, med både maskinvara och programvara, säger Lance Hiley till Elektroniktidningen.

Hiley är ansvarig för strategisk marknadsföring i Lucent och han påpekar att Lucent har egen intern kompetens när det gäller både maskinvara och programvara.

Det är en faktor som enligt Future Horizons ger Lucent en fördel gentemot andra halvledartillverkare som vidaresäljer programvaruplattform från andra leverantörer.

Lucent hoppas vinna marknadsandelar både hos kända telefontillverkare som Siemens, Panasonic, Alcatel, NEC och Samsung och även hos en helt ny grupp av leverantörer som kinesiska Konka Group som skall använda Lucents kretsar i sina GSM-telefoner. Konka är Kinas största tv-tillverkare och nådde en överenskommelse med Lucent i början av oktober.

Svenska experter i Ericsson och Telia räknar med att volymproduktion av GPRS- terminaler startar tidigast andra halvåret år 2000. Fortfarande är inte GPRS- standarden stabil. Över 100 ändrings- och rättningsförslag behandlades vid ett möte i ETSI för några veckor sedan. Ändringarna är så stora att en GPRS-terminal med förra GPRS-versionen, från i somras, inte fungerar i ett GPRS-nät som infört senaste rättningen.

Elektroniktidningen har bett om en kommentar från Motorola och Texas Instruments till rapporten från Future Horizons. Tyvärr har vi inte fått några svar när denna artikel pressläggs.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)