JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EUs nya telelagar ökar konkurrensen
EU stöper nu om sitt regelverk för telesektorn. Målet är ökad konkurrens och det blir säkert en hård strid om många förslag eftersom de gamla monopolen kommer att utsättas för en ny tuff konkurrensvåg som ytterligare urholkar deras positioner.


I förslaget från EU-kommissionen om nytt regelverk för telesektorn finns tre viktiga nyheter som, om de genomförs kommer att få stora effekter. För det första ska tv- och radionäten regleras efter samma konkurrensprinciper som telefonnäten. För det andra blir de dominerande telefonbolagen skyldiga att hyra ut sina kopparnät så att andra nätoperatörer kan erbjuda ADSL. Och för det tredje blir de dominerande mobilnätoperatörer skyldiga att sälja kapacitet i sin mobiltelefoni till andra mobilnätoperatörer.

EU-kommissionen vill också banta antalet regelverk från dagens 20 till sex. De nya reglerna kan tidigast träda i kraft år 2002.

Förslaget presenterades i fyra dokument i början av november. EUs 15 medlemsländer skall ge remissvar på förslagen före 15 februari nästa år. Därefter planerar kommissionen att utarbeta nya direktivförslag som skall behandlas i den normala beslutsprocessen i Ministerrådet och Europaparlamentet. Om en normal tidsplan klaras av innebär detta att EU år 2001 har fattat besluten om de nya regelverken och de kan träda i kraft året därpå.

Att utsträcka EU:s telereglering även till rundradionäten är en viktig förändring. Alla EU-länder har idag separat lagstiftning för distribution av tv och radio till alla hushåll via marknät, kabelnät och satellitnät. För regleringen svarar kulturdepartementet i varje land och de flesta länderna har nationella monopol för de nätoperatörer som svarar för nätdriften.

I framtiden kommer dessa nät även att klara interaktiva tjänster och kommissionen vill nu utsträcka EUs konkurrenslagstiftning även till dessa nät. Det innebär att företag som Teracom på sikt förlorar sitt monopol och att tv- bolagen kan upphandla distributionstjänster för tv och radio av flera konkurrerande nätoperatörer. Exakt i vilka former som konkurrensen ska införas återstår at se.

En annan viktig fråga är hur EU-länderna skall fortsätta garantera sändningarna för public service-bolagen. Dagens reglering ger public service-tv bästa möjliga täckning för nationella sändningar i varje land.



Dörröppnare för ADSL


Ett brett genombrottet för ADSL kan drivas fram av Kommissionens förslag om upplåtelse av abonnentledningar till konkurrerande nätoperatörer. Kommissionens förslag innebär att stora telefonbolag som Deutsche Telekom blir skyldigt att hyra ut kopparledningar till ett kostnadsbaserat pris och det priset kan bli mycket lågt.

Meningen är att konkurrerande nätoperatörer skall få hyra kopparledningar till ett lågt pris och sedan erbjuda en ADSL-tjänst med snabb Internet till hushåll och företag. Det borde bli hård politisk strid om detta. I gamla monopolländer som Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien, med tillsamman cirka hundra miljoner hushåll anslutna till kopparledningar, öppnas goda möjligheter för nya operatörer att slå sig in på marknaden.



Nya mobiloperatörer


Även kravet att mobiloperatörer i Europa blir skyldiga att sälja kapacitet till konkurrenter till grossistpris kommer att öka konkurrensen och driva ned taxorna. GSM-operatörer som täcker delar av ett land kan då köpa billig kapacitet av den dominerande GSM-operatören och få täckning i hela landet.

Nya nätoperatörer som helt saknar eget nät kan hyra billig kapacitet av olika GSM-operatörer och därmed erbjuda en egen GSM-tjänst. En sådan operatör kan få samtrafikavtal med GSM-operatörer i andra länder och därmed erbjuda en GSM- tjänst med global täckning.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)