JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Mobilstandarden CDMA har nått flera viktiga genombrott senaste veckorna. En av det viktigaste etableringarna är ett japanskt bolag som förväntas välja CDMA.

Hittills har USA gått i spetsen för CDMA, Coded Division Multiple Access, men nu kommer den amerikanska standarden även i andra länder.

Japan överväger införa japansk CDMA-standard. DDI Corporation, ett av Japans största mobiloperatörer, uppger till nyhetsbyrån Reuters att de sannolikt väljer CDMA.Standard redan i höst


DDI har cirka två miljoner abonnenter i sina analoga nät och planerar skifte till digitalteknik. Japan kan anta en CDMA-standard i höst.

Bell Mobility, Kanadas största mobiloperatör, har valt CDMA för sitt nya mobilnät i 2 GHz-bandet. Bell Mobility räknar med att köpa nätutrustning av Northern Telecom för cirka två miljarder kronor de närmaste fem åren.

Bell Mobility har mer än en miljon abonnenter i sina mobil- och radionät. Företagets huvudägare är BCE Inc som även är delägare i Northern Telecom.

Syd-Korea startade CDMA-nät i april. Nätoperatören Shinsegi Telecomm Inc angav till Reuters att Shinsegi är först i världen med ett CDMA-nät i kommersiell drift. Shinsegi hoppas ha 300 000 abonnenter före årets slut.Telefoner från Samsung


Syd-Koreas Samsung skall leverera 1,3 miljoner CDMA-telefoner till USA, till Sprint som bygger ett nationellt CDMA-nät i USA. Samsung anger att företaget skall leverera 300 000 CDMA-telefoner 1997 och en miljon 1998. Samsung beräknar ordervärdet till drygt tre miljarder kronor.

Ericssons amerikanska konkurrenter Motorola, AT&T och Northern Telecom är viktigaste systemleverantörer för CDMA. USA-standarden heter formellt IS95.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)