JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. I februari avgörs Qualcomms öde
Det kan bli en domstol i Marshal i Texas, USA, som slutligen avgör den heta striden om patenträttigheterna för den tredje generationens mobilnät.

Ericsson har stämt amerikanska Qualcomm för patentintrång och en dom väntas i februari.



Domslutet kan få stor betydelse. Ytterst handlar det om patenträttigheter värda tiotals miljarder kronor för både dagens och nästa generationens mobila bredbandsnät.

Domstolen i Texas kommer att mäta styrkan i Qualcomms patent. Ericsson har nämligen stämt amerikanska Qualcomm för patentintrång när det gäller den amerikanska CDMA-standarden, IS95, och Ericsson väntar ett avgörande i februari nästa år.



Åtta patent


Stämningen avser åtta patenterade konstruktioner som idag används i CDMA-näten. Ett av Ericssons viktigaste patent gäller så kallad soft handover som används när en mobiltelefon byter från en basstation till nästa. I CDMA-näten används idag soft handover och amerikanska Qualcomm har licensierat Ericssons patenterade uppfinning till en rad andra leverantörer, bland andra Lucent och Nortel. Qualcomm har gjort detta utan att ha en uppgörelse med Ericsson om saken. Det hävdar Ericsson som startade forskning om CDMA redan på 80-talet.

Ericsson räknar med att vinna striden vid domstolen i Texas och därmed måste Qualcomm få till stånd en uppgörelse med Ericsson. Ericsson har, å sin sida, sagt att om Qualcomm försöker stoppa ITU:s standardisering av WCDMA kommer Ericsson inte att följa normala regler vid licensiering av sina patenträttigheter till Qualcomm.

Det är därför striden i Texas kan få stor betydelse i hela den pågående dragkampen om patentvillkoren för tredje generationens mobilnät.



Känslig position


Hittills har inte ett enda av de amerikanska telefonbolagen eller systemleverantörerna, framför allt då Lucent, Nortel och Motorola, offentligt redovisat något stöd för Qualcomm.

Det innebär att Qualcomm sitter i en mycket känslig position, menar experter i Telia, som vill vara anonyma. De säger att GSM-världen nu hoppas att Ericsson skall vinna striden och att industrin därefter kan fullfölja planerna för standardiseringen och införa WCDMA.

Frågan är därför vad juryn säger vid domstolen i Marshal, i Texas. Och om Qualcomm och Ericsson sedan når en uppgörelse.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)