JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Global överenskommelse om mobila patenträttigheter i sikte
Telekomindustrin siktar på att till maj nästa år nå en global överenskommelse om patenträttigheter för tredje generationens mobilnät, värda uppskattningsvis 15-30 miljarder kronor.


Ericsson, Nokia och deras konkurrenter, totalt drygt 30 tunga intressenter från Europa, Asien och Nordamerika har nu utarbetat tre olika modeller för hur patenträttigheter skall överlåtas. Förslaget är på remiss fram till årsskiftet. Målet är att nå en överenskommelse om att välja en modell till maj 1999.

Avsikten är dessutom att välja en modell för samtliga tredje generationens mobilnät. De tunga företag som står bakom alla standardförslag för tredje generationens mobilnät stödjer arbetet, med ett enda undantag. Och det är amerikanska Qualcomm (se artikel ovan).

Målet med hela arbetet är att göra det enkelt och billigt för systemleverantörer att köpa patenträttigheter för att utveckla och sälja produkter för tredje generationens mobilnät. Marknaden för dessa nätprodukter beräknas vara värd 500 miljarder kronor enbart för GSM-världen, enligt företag i branschen.



Överlåtelse av patent


Den stora frågan är därför de ekonomiska villkoren för patentöverlåtelse och att alla viktiga patentinnehavare är överens om att följa dessa.

Det handlar ytterst om att tunga företag som Ericsson och Nokia måste förbinda sig att överlåta patenträttigheter som öppnar möjligheterna för en konkurrent att slå sig in på marknaden.

Förslaget har utarbetats av en grupp som heter UMTS IPR Working Group. Med den tyngd som finns bland medlemmarna i denna grupp är det uppenbart att om de lyckas så handlar det om en historisk överenskommelse.

I gruppen finns systemleverantörer som Ericsson, Nokia, Lucent och NEC, kretstillverkare som Texas Instruments och Analog Devices liksom nätoperatörer som NTT DoCoMo, AirTouch, BT och France Telecom. Kina representeras av China Academy of Telecommunications Technology.



Tre förslag


Det första förslaget innebär att ETSI:s befintliga regler om överlåtelse av patenträttigheter skall gälla även globalt för de mobila bredbandsnäten. ETSI:s regler innebär att patentinnehavare som är medlemmar i organisationen är skyldiga att redovisa till ETSI att företaget har patent och är berett att licensiera dessa enligt det beslutade regelverket. Detta innebär överlåtelse på ekonomiskt rimliga och rättvisa villkor, dessutom får inget företag diskrimineras.

Det andra förslaget kallas UMTS Pool. Det innebär att alla patentinnehavare med viktiga patent bildar en gemensam licensgrupp. Denna licensgrupp säljer alla viktiga patent i ett enda paket till intresserade företag. Även då gäller att överlåtelsen skall ske på ekonomiskt rimliga och rättvisa villkor, dessutom får inget företag diskrimineras.

Det tredje förslaget kallas UMTS Forum. Det innebär att patentinnehavarna åtar sig att licensiera sina patent enligt regler som utarbetas inom organisationen UMTS Forum. Samma grundläggande krav ställs även här på patentinnehavarna.

Företag som franska Alcatel menar att en rimlig kostnad för systemleverantörerna är att de inte behöver betala mer än mellan 2 och 2,5 procent av den totala försäljningsvolymen i patentavgifter. Alcatel vill inte betala så mycket 5-6 procent, vilket är vad amerikanska Qualcomm uppges ta för sina CDMA-patent.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)