JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mängder av nya produkter för ADSL
Virata lanserar lågprismodem, Siemens satsar på ADSL Lite och Analog Devices gör kretsar som klarar ADSL via ISDN.


Varje vecka kommer nyheter på ADSL-fronten. Lågprisalternativet kommer denna gång från det brittiska företaget Virata Ltd. ADSL-modem blir så billiga att 56K-modemen konkurreras ut om Viratas modemkretsar för ADSL får allmän spridning.

Virata utlovar nämligen ADSL-modem för bara 200 dollar, baserade på företagets nya kretskonstruktion, kallad Beryllium, som ryms på ett pc-kort.

Beryllium klarar 1,5 Mbit/s nedströms och 384 kbit/s uppströms och baseras på den kommande standarden ADSL Lite.

ADSL Lite är en ny USA-standard som är under utveckling. Industrin tror att den skall få allmän spridning som lågprisalternativet i ADSL-världen. 200 dollar är naturligtvis ett kanonpris för varje vanlig Internetsurfare.

Även tyska Siemens satsar på ADSL Lite. Siemens Microelectronics vill göra det enkelt för telefonbolag att uppgradera befintliga telefonstationer så att de även klarar ADSL Lite.



Ett kretsset


Siemens Microelectronics har köpt en licens av amerikanska Aware Inc för ADSL Lite. Därmed kan Siemens i ett enda kretsset integrera både ADSL Lite och telefoni för en abonnentledning. Siemens anger att företaget är först i världen med detta.

Den största fördelen med lösningen är att det blir mycket enkelt att uppgradera en telefonstation för att klara ADSL Lite. Det räcker med att byta ut det befintliga linjekortet.

Sådana nya linjekort kan sedan föras in i Siemens digitala telefonväxel och det ger Siemens Telecom möjlighet att sälja en uppgradering av företagets digitala telefonstation. Produkten ska demonstreras i slutet av året.



ADSL via ISDN


Analog Devices lanserar en ny generation ADSL-kretsar (AD20msp 918) och företaget lovar att produkten klarar alla ADSL-standarder som nu är under utveckling, i USA, Europa och den globala standardiseringsorganisationen ITU.

En viktig nyhet är att kretsarna klarar ADSL via ISDN vilket innebär möjlighet få in både datakom och ISDN-telefoni via samma ADSL-modem. ADSL-modem baserade på de nya kretsarna kan även ha ATM-gränssnitt samt ett seriellt gränssnitt, främst avsett för Frame Relay och IP (Internet Protocol).

Analog Devices levererar ADSL-kretsar till Ericsson vilket innebär att Ericssons ADSL-modem kan utrustas med nya tjänster.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)