JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kommer IP-telefoni
Ett snabbt genombrott är nu på väg för IP-telefoni, alltså telefoni baserad på Internetprotokollet.

Ericsson och konkurrenterna har visat upp sina nya IP-telefonisystem i år, och en rad tunga telefonbolag väntas redan nästa år välja systemleverantör - val värda tiotals miljarder kronor.



- Jag tror att Ericsson får kontrakt för ett antal nationella IP-telefoninät under 1999, säger Staffan Lindholm, marknadsansvarig för IP-telefoni hos Ericsson.

- Vi har prov hos fler än fem telefonbolag i Europa. Bland dessa finns några av Europas tyngsta telefonbolag. Vi har även prov i Kina och Sydostasien, säger han.

Totalt har Ericsson IP-telefonisystem i drift eller provdrift hos ett tiotal telefonbolag runt om i världen. Vissa prov är kända, andra är hemliga. Det är framför allt de stora telefonbolagen som är försiktiga med informationen. Hittills har inget riktigt tungt telefonbolag valt leverantör. Men de flesta gör sannolikt sitt val inom två år.



Över 50 gör IP-telefoni


Idag finns mer än 50 företag som säljer IP-telefoniprodukter för fasta telenät. Experter i telefonbolagen väntar en snabb utslagning och konsolidering på marknaden under 1999. Vinnare torde bli Ericsson, Lucent, Siemens, Cisco, Nortel, Vocaltec, 3Com och Ascend.

För de traditionella telekomleverantörerna handlar det om hela deras framtida ställning. Telefonisystem har varit Ericssons paradgren sedan 1800-talet, och nu står företaget inför ett mycket stort skifte där den äldre kretskopplade tekniken - AXE och MD110 - byts mot paketteknik för IP-telefoni.

Just nu är det amerikanska AT&T och brittiska BT som håller i taktpinnen. De två telefonbolagen lanserade i somras en mycket aggressiv utbyggnadsplan som innebär att de bygger ett globalt IP-telefoninät som tas i drift år 2000-2001.

Beskedet från AT&T och BT driver nu upp tempot i hela världen. Andra telefonbolag måste se om sitt hus för att möta den nya konkurrensen. Experter i Telia menar att Telia sannolikt måste välja IP-telefonisystem 1999 för att inte komma på efterkälken.

AT&T och BT utvärderar nu IP-telefonisystem för sin utbyggnad och enligt vad Elektroniktidningen erfar så gäller det bland annat system från Lucent och Ericsson. Ericsson vill varken dementera eller bekräfta uppgiften.

Oavsett vilken leverantör som vinner så är en order för IP-telefonisystem för nationell utbyggnad i USA och Storbritannien samt därtill global utbyggnad självklart av mycket stor strategisk betydelse.

BT är en gammal Ericssonkund på AXE, medan AT&T aldrig köpt telefonväxlar från Sverige.



Norrmän viktiga kunder


Ericsson har utvecklat två IP-telefonisystem, det ena baseras på H.323- standarden och det andra baseras på företagsspecifik teknik. De mest kända kunderna är norska Telenor och amerikanska Delta Three som har köpt var sitt system.

Telenor blir sannolikt först i världen med en nationell IP-telefonitjänst, baserad på H.323-standarden från ITU. Telenor har beslutat lansera tjänsten före årsskiftet. Alla abonnenter i Telenors IP-nät erbjuds då en nationell IP- telefonitjänst.

Telenor samarbetar dessutom med den amerikanska nätoperatören Delta Three om internationell IP-telefoni. Delta Three har byggt ett globalt IP-telefoninät för att konkurrera om internationell telefoni och systemet har utvecklats i samarbete med Ericsson. Systemlösningen kallas IP Telephony solution for Carriers (IPTC).

Under 1999 planerar Ericsson att föra samman de två systemen till ett IP- telefonisystem baserat på ITU-standarden H.323.

Ericssons IP-telefonisystem för H.323 finns dessutom i två versioner. Den ena versionen inför Telenor i sitt fasta IP-nät och det motsvarar en traditionell telefonväxel. Den andra versionen ingår i GSM on the Net, Ericssons nya system där GSM och IP-telefoni kombineras för kontorsväxelmarknaden. I GSM on the Net har IP-telefoniväxeln uppgraderats så att den dessutom blir en kontorsväxel och en mobilväxel.

Telia och andra operatörer tror att system med GSM på kontoret tar över kontorsväxelmarknaden inom några år. Därmed kommer MD110 att konkurreras ut. Ericsson planerar att starta försäljningen av GSM on the Net 1999.



Kombinera olika leverantörer


System för IP-telefoni består av ett antal delsystem. Telefonbolagen kan därmed kombinera produkter från olika leverantörer. De viktigaste enheterna i ett H.323-nät kallas gatekeeper, gateway och MCU.

Gatekeepern är växeln i ett H.323-nät. Den hanterar den nödvändiga signaleringen både till användarens telefon (terminal) och till andra IP-växlar. Denna växel har en central funktion vid samtrafik med andra nät.

Gateway kan översättas med datasluss. Produkten svarar för samtrafik mellan H.323-nätet och andra nät. Den skall klara en rad viktiga översättningar, främst av transmissionsformat, audio och video.

Multipoint Control Unit (MCU) svarar för konferenstrafik med fler än tre deltagare.

Terminal är användarens klientprogramvara och maskinvara som klarar tvåvägs kommunikation i realtid med telefoni, datakonferens och videokonferens. Terminalen måste stödja ett antal standarder, främst för nätanslutning, videokodning, audiokodning, multiplexering och signalering.

De tunga telekomleverantörerna lanserar nu framför allt Gatekeeper, Gateway och MCU. Dataindustrin utvecklar övriga produkter.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)