JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Commend utmanar Bluetooth
Hemelektronikindustrin lanserar ytterligare en standard för att koppla ihop tv:n, videon, satellitmottagaren, PC:n och kylskåpet.


Vid mässan CeBit Home i slutet av augusti demonstrerade de fyra hemelektronikföretagen Thomson, Philips, Grundig och Sony för första gången vad de vill uppnå.

Företagen samarbetar i EU-projektet Commend, Consumer Multimedia Networks in Digital. Målet för Commend är att utarbeta ett europeiskt förslag till industristandard för hemnät. De fyra företagen hoppas ta ledning i hela världen med Commend.

Systemutveckling och standardisering pågår. Produkterna beräknas komma om tre till fem år. Hemelektronikindustrin gör nu en stor satsning och de fyra företagen samarbetar dessutom med en rad japanska företag om en gemensam global specifikation kallad Home Audio-Video Interoperability, HAVI. Tanken är att Commend skall ingå i HAVI.

Men vilken lösning som kommer att dominera hos framtidens hushåll är långtifrån klart. Tidigare i år har en rad andra industrigrupper lanserat sina initiativ till standarder för hemnät, bland dessa finns även de två radiobaserade Bluetooth och Shared Wireless Access Protocol, SWAP.

Bakom både Bluetooth och SWAP står tunga internationella industrigrupper där bland annat Ericsson ingår.



EU-projekt


Commend är utan tvekan en stor satsning. Budgeten för projektet är 1,1 miljarder kronor och det pågår fram till slutet av år 2000.

Hur många hemnät skall vi egentligen få?

- Det är svårt att säga. Det kan bli två nät, svarar Jan Lohstroh i Philips Consumer Electronics som ansvarar för Philips arbete i Commend.

Även om Commend i dagsläget i första hand utvecklar nätspecifikationer för video- och audiotjänster så utesluter Lohstroh varken telefoni eller Internettrafik.

Den nätspecifikation som Commend utvecklar baseras på ett kabelnät som följer den amerikanska standarden IEEE1394. Nätet skall klara 100 till 200 Mbit/s. All utrustning skall anslutas till detta nät.

I nätet finns ingen styrenhet utan intelligensen skall vara distribuerad. All utrustning skall kunna kommunicera med varann precis som i ett Ethernet. En gemensam programvaruplattform skall ingå.

Till skillnad från många andra nät baseras Commend inte på Internet Protocol, IP. Commend utvecklar en egen standard för nätstyrning. Nätet skall klara att överföra video, audio och data som följer den globala MPEG2-standarden.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)