JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cisco vill ta hem spelet på multitjänstnät också

Genombrottet för Internet driver fram en rejäl omskakning bland telefonbolagens systemleverantörer. Just nu är det amerikanska Cisco som håller i taktpinnen för IP-baserade nät.


Cisco, med hemvist i Kalifornien, räknar med att det i framtiden bara finns utrymme för tre eller fyra riktigt stora globala systemleverantörer av fasta multitjänstnät som klarar telefoni, datakom och video.

Vid sidan av Cisco har Lucent möjlighet klara den nya tidens krav. Nortel, Ericsson och en rad andra leverantörer krigar om de kvarvarande platserna i elitgruppen. Så ser bilden ut från Ciscos horisont.

- Jag tror vi ser tecken på vilka systemleverantörer som vinner inom 12 till 18 månader, säger Stefan Lindeberg i Cisco Systems Nordic, till Elektroniktidningen.



Leverans till Sprint och ICG


Cisco skall leverera ny nätutrustning till några tunga nätoperatörer i USA - Sprint och ICG - och om allt går vägen hos dessa hoppas Cisco ta ledningen bland telekomleverantörerna.

Sprint har beslutat bygga världens första integrerade multitjänstnät och utlovar nu att kostnaden för ett normalsamtal kan sänkas med 70 procent jämfört med dagens taxa, tack vare det nya multitjänstnätet. Det nationella multitjänstnätet kommer i full drift sommaren 1999, enligt planerna. Cisco levererar nätutrustningen och de gamla leverantörerna av det kretskopplade telefonnätet - Lucent och Nortel - kastas ut.

Den nya nätoperatören ICG Netcom bygger nu ut ett mycket stort nät för IP- telefoni och Cisco levererar utrustningen. Nätet finns i drift, och i slutet av 1999 skall alla viktiga telefonifunktioner finns på plats enligt planerna.

Om dessa nätoperatörer inom ett år kan visa att tekniken fungerar som väntat hoppas Cisco få order från många telefonbolag som ännu inte bestämt sig. Sprint och ICG är helt enkelt Ciscos skyltfönster.



Mycket högt värderat på börsen


Internet är naturligtvis nyckelordet för den nya spelplanen där datakomleverantörerna är huvudaktörer. Cisco har en särställning eftersom man har nära 80 procent av marknaden för nätutrustning till IP-baserade långdistansnät. Det är därför attityden är så självsäker.

Analytikerna på Wall Street har givit Cisco ett börsvärde på drygt 100 miljarder dollar, vilket innebär att företaget är bland de högst värderade i USA.

Om Ciscos vision håller så blir en rad välkända företag utslagna ur elitgruppen. Traditionellt finns där företag som Ericsson, Siemens, Alcatel, Lucent, Nortel och NEC.

Utslagningen hänger direkt samman med genombrottet för ny teknik i de fasta telenäten. En helt ny generation av multitjänstnät kommer att ersätta dagens infrastruktur.

Idag har telefonbolagen upp till sex separata fasta nät för olika slag av interaktiva teletjänster. Nu vill nätoperatörerna integrera tjänsterna i så få nät som möjligt och samtidigt klara den väntade expansionen för IP-baserade tjänster. Lösningen är multitjänstnät som tillåter att dagens nät integreras och IP-tjänsterna kan sedan gradvis ta över i takt med efterfrågan.

Exakt vilken teknik som vinner i multitjänstnäten återstår dock att se. Just nu går det att skönja två huvudalternativ. Cisco kallar alternativen "IP via fiber" som inkluderar snabba routrar med optiska gränssnitt och "ATM med MPLS". Dessa båda slag av nät klarar integration av telefoni, datakom och video. Och de kommer att klara IP-baserade realtidstjänster.

- Inom närmaste året kommer en rad telefonbolag att ta strategiska beslut om att införa de två slagen av nya multitjänstnät. Och nätutbyggnaden kommer att starta. Det tar sedan många år innan de två alternativen blir dominerande i världen, säger Lindeberg.

Cisco är dessutom i full färd med att lansera sitt eget nya system för IP- telefoni - något som kommer att bli en mycket viktig tjänst i båda multitjänstnäten. På lång sikt kommer IP-telefoni att ersätta traditionell kretskopplad telefoni.



Historiskt teknikskifte


De gamla systemleverantörernas styrka vilade på att de levererade den centrala utrustningen i telefonnäten. Telia och andra avancerade telefonbolag i industriländerna är nu på väg att avsluta investeringarna i telefonnätet, men de har ännu inte valt teknik och leverantörer för multitjänstnätet. Världen över står telefonbolagen inför mycket spännande beslut med långsiktiga återverkningar.

Cisco har senaste halvåret lanserat en ny snabb ATM-växel, MGX8800 som klarar MPLS, Multi Protocol Label Switching. IETF-standarden för MPLS är visserligen ännu inte klar men Cisco har en egen prestandaprodukt för MPLS som heter TAG- switching.

De senaste månaderna har Cisco i samarbete med en rad nätoperatörer och systemleverantörer visat att TAG-switching fungerar i olika sammanhang, med olika tjänster och i samverkan med produkter från andra leverantörer. Ingen annan systemleverantör har gjort något liknande. Syftet är uppenbarligen att försöka placera Cisco som förste leverantör av ATM med MPLS.

MPLS-standarden beräknas bli klar senare i år och Ciscos konkurrenter är på väg med produkter. Ericsson planerar visa sina prestandaprodukter med ATM och MPLS före årsskiftet.

- Systemleverantörernas intresse visar att MPLS kommer att bli den dominerande metoden för att leverera IP-tjänster. Så snart standarden är klar kommer Cisco att släppa en MPLS-produkt som helt följer den, säger Rob Redford, ansvarig för Ciscos marknadsföring av multitjänstväxlar till Elektroniktidningen.



Operatörer osäkra


Om det verkligen blir ATM och MPLS som svarar för huvuddelen av IP-trafiken i framtiden som Redford säger är dock inte helt säkert. Självklart hoppas ATM- folket på MPLS. Men på de nordiska operatörer Elektroniktidningen har talat med är experterna ännu inte beredda att säga vilken lösning som ger bäst prestanda.

De nätoperatörer som först inför den nya tekniken i full skala får viktiga erfarenheter som säkert kommer att spridas.

Sprints nät - Integrated On-demand Network (ION) - skall öppnas sommaren 1999. Abonnenterna ansluts med en enda abonnentledning som klarar integrerad access för alla tjänster. Hos abonnenten placeras en box som har flera gränssnitt; vanlig telefoni, Frame Relay, IP-trafik och ATM.

Trafiken går sedan i Sprints långdistansnät. Sprint har två parallella långdistansnät, ett ATM-nät och ett routerbaserat nät med Cisco 12000-routrar som har optiska gränssnitt.

ICG Netcom använder både ATM och optisk nätutrustning i sitt långdistansnät. Abonnenterna ringer upp ICG:s accessväxlar och trafiken går sedan som IP- telefoni via långdistansnätet.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)