JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lucent revolutionerar trådlösa accessnät

Med den nya radiobaserade transmissionstekniken Blast, Bell Labs Layered Space-Time, kan kostnaden för att trådlöst ansluta vanliga abonnenter till det fasta telefonnätet sänkas med upp till 90 procent, enligt amerikanska Lucent.


- Blast är en effektiv lösning för 80 till 90 procent av USA:s befolkning. Vi har jämfört med all känd teknik. Det finns inget annat transmissionssystem som närmar sig samma prestanda, säger Reinaldo Valenzuela, chef för Wireless Communications Research Department på Bell Laboratories, till Elektroniktidningen.

Med Blast utnyttjas radiofrekvenserna mycket effektivt. Bell Labs har byggt ett prototypsystem som klarar att överföra upp till 40 bit/s/Hz. Det är ett mycket stort steg eftersom dagens system bara klarar 1-2 bit/s/Hz, enligt Valenzuela.

Prototypsystemet kan överföra från 600 kbit/s till 1 Mbit/s och passar för telefoni och Internettjänster. Blast fungerar för fasta punkt till punkt förbindelser men inte för mobil kommunikation, uppger Lucent.

Det har tagit Bell Labs tre år att utveckla Blast och arbetet går nu vidare med systemutveckling. Inom några år kommer sannolikt nya produkter för accessnäten som denna marknad kallas i telekomvärlden. Lucent har två patent som täcker centrala delar i systemet.

Svenska Ericsson vill inte officiellt kommentera saken. Men experter i företaget menar att det handlar om ett verkligt genombrott om Blast verkligen klarar de prestanda som Bell Labs anger. Ericssons experter är dock tveksamma till om kommersiella produkter baserade på Blast verkligen kan bli så bra som Bell Labs påstår. Dessutom tar det flera år innan de kan komma ut på marknaden.



Fler antenner


Ericsson har flera egna accessnätsprodukter, både radio- och kabelbaserade och innovationen från Bell Labs utgör därmed en potentiell konkurrent om den nya metoden verkligen är så bra som Lucent uppger.

I prototypsystemet finns åtta antenner som sänder och tolv antenner som tar emot signalen. I sändaren finns en digital signalprocessor som delar upp den ingående bitströmmen i flera underkanaler och varje underkanal sänds via en antenn. Antennerna hos mottagaren tar emot signalerna och en DSP packar därefter ihop underkanalerna till en enda bitström. Systemet använder en 30 kHz radiokanal. Flera olika modulationssystem har provats (QAM, QPSK med flera) och de ger i stort samma prestanda. Med åtta sändarantenner är kapaciteten 600 kbit/s.

Enligt Bell Labs ökar kapaciteten linjärt i förhållande till antalet antenner. De digital signalprocessorer som används behöver inte mer kapacitet än en vanlig Pentiumprocessor.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)