JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens: Etsi kommer att välja vårt förslag
Siemens radioaccessnät är bäst och billigast för UMTS. Det säger Walter Konhäuser, direktör i Siemens med ansvar för produktutveckling för mobilnät.

Siemens redovisar nu en rad uppgifter från sina laboratorietester som pekar på att dess alternativ TDMA/CDMA är det bästa modulationsalternativet för bredbandig mobiltelefoni.

Målet är att fälla det förslag Ericsson och Nokia förordar, wideband CDMA. För att nå detta mål måste Siemens säkra en majoritet i ETSIs beslutande församling.

Den 16 september presenterade Siemens en allians där Alcatel, Italtel, Nortel och Bosch stödjer Siemens förslag. Nu försöker Siemens även få med sig de tunga telefonbolagen i Europa.



Symposium om standard


Om Siemens lyckas få med sig nätoperatörer som Deutsche Telecom, France Telecom, italienska SIP och brittiska BT kan Siemens vinna dragkampen om standarden för Europas mobila bredbandsnät.

- Vi har bjudit mobiltelebolagen i Europa till symposium i München 22-23 oktober för att diskutera standarden för Europas mobila bredbandsnät, säger Dr Walter Konhäuser, direktör i Siemens med ansvar för produktutveckling för mobilnät.

- Inom fyra till sex veckor tror jag de är övertygade om att TDMA/CDMA är det bästa alternativet, säger Konhäuser.

- Jag hoppas och väntar mig att ETSI väljer vårt förslag, säger han.



Ericsson vill inte kommentera


Siemens redovisar betydligt bättre prestanda för sin radioaccessteknik TDMA/CDMA, jämfört med Ericssons förslag.

Elektroniktidningen har överlämnat Siemens uppgifter till Ericsson, men det svenska företaget valde att inte kommentera dem.

Experter i Telia menar att sifforna från München skall tas med en nypa salt till dess att ETSI slutfört sin utvärdering.

Konhäuser anger att företaget jämfört sin accessnätsteknik med Ericssons system. De siffror Siemens redovisar är anmärkningsvärda. Enligt Siemens är det egna systemet 35 procent effektivare när det gäller frekvensutnyttjande. Nätoperatörernas investeringar i radionät blir 50 procent lägre med Siemens teknik för samma nätkapacitet. Produktionskostnaderna för bredbandsterminalerna blir 20 procent lägre.

Nokia och Ericsson menar att det har stort värde att etablera en gemensam standard för Europa och Japan. Ett av skälen för wideband CDMA är att japanska nätoperatören NTT DoCoMo valt detta alternativ

- Jag tror att när Europa väljer TDMA/CDMA så kommer NTT DoCoMo att överväga sin position och vara beredd att ändra sig. Japans mål är att ha en internationell standard för mobila bredbandsnät, säger Konhäuser.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)