En grupp forskare vid Luleå tekniska högskola har utvecklat en Internetväxel (en router) i världsklass. De har en programvara som gör det möjligt att använda en vanlig PC som router.
Produkten skall bli klar inom sex månader om allt går enligt planerna.
- Vi har nu bildat ett företag som skall bygga en lågkostnadsrouter.Vi söker kapital och samarbetsparter. Vi skall diskutera samarbete med amerikanska routertillverkare, med Cisco, Bay Networks, Ipsilon och 3Com, säger Svante Carlsson, adjungerad professor vid Luleå tekniska högskola.
- Vår router kommer att kosta några hundra tusen kronor per enhet. En produkt med motsvarande prestanda tar Cisco idag 700 000 kronor för, fortsätter Svante Carlsson.
Den nya routern är en massmarknadsprodukt som kan placeras ute hos företag, en lokal Internetväxel helt enkelt. Den är inte avsedd att svara för den riktigt tunga IP-trafiken i långdistansnätet.
- De kan lyckas. Tekniskt är det möjligt. En stor del av världsmarknadens krav kan tillgodoses. Det finns ett tidsfönster, kanske ett par år för den här typen av produkter, säger Peter Sjödin, chef för avdelningen dator- och nätverksarkitekturer i SICS (Swedish Institute for Computer Science).
Det som Luleåforskarna lyckats med är att ta fram en ny metod som gör det möjligt att klara routing i en PC. De har sökt patent för metoden. Med Luleåmetoden blir det möjligt att komprimera de så kallade routingtabellerna och söksystemet är sedan mycket snabbt. Tack vare denna lösning kan kraftfulla persondatorer klara routingen. Dagens routrar kräver normalt skräddarsydd maskinvara och routingen kräver diskaccess.
- Vi har lyckats utveckla en algoritm som hanterar 400 Mbit/s ochklarar 2 miljoner paket per sekund på en vanlig PC, säger Svante Carlsson. Det är snabbare än de flesta av de routrar som finns i drift idag.
GÖTE ANDERSSON
Konkurrens från norr• I april 1996 startade Luleågruppen sitt arbete. Fyra personer med kompetens inom datakommunikation och algoritmteori deltog.
• Luleågruppen konkurrerar med utvecklingsarbete hos de stora routertillverkarna i USA, bland andra Pluris, Avici och Juniper. Svenska Ericsson har investerat i Junipers metod.