JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 25 september 2020 VECKA 39
Den amerikanska mobilnätoperatören PrimeCo drar nu igång USAs första nationella digitala CDMA- nät. Det är en stor seger för Ericssons värsta amerikanska konkurrenter på mobiltelefonisidan.

PrimeCos mål var att få CDMA-nätet i drift före 1996 års utgång och 12 november togs nätet i drift i 16 städer i USA. Nätet anges nu täcka en yta med 32 miljoner invånare. Jubelsignaler kommer från de företag som levererar nätutrustning och mobiltelefoner till PrimeCo, främst då Lucent, Motorola och Qualcomm.

CDMA konkurrerar direkt med Europas GSM-standard, och i Europa har många hoppats att det skulle ta ytterligare flera år innan CDMA-näten kom drift.

Lucent och Motorola levererar nätutrustning. Qualcomm och japanska Sony har bildat ett gemensamt bolag som producerar och säljer CDMA-telefoner.

Bakom PrimeCo står en grupp mycket tunga amerikanska nätoperatörer; Bell Atlantic, Nynex, US West och Airtouch. Dessa nätoperatörer har köpt mobilnätlicenser för 1900 MHz-bandet av amerikanska staten och licenserna täcker cirka 60 miljoner invånare.

Dessutom har dessa nätoperatörer redan idag mobilnät i drift i 800 MHz-bandet som täcker cirka 110 miljoner invånare. Målet är nu att skapa ett nationellt amerikanskt tvåbandsnät där det nya CDMA-nätet integreras med de befintliga 800- näten. Den samlade kostnaden för att få det nya nationella digitala CDMA-nätet på plats beräknas till cirka 25 miljarder kronor.Sydkorea var först


Den amerikanska standarden IS95, populärt kallad CDMA (Code Division Multiple Access) är en nyutvecklad standard och PrimeCo blev först i USA att ta CDMA-nät i drift i stor skala. Sydkorea startade dock kommersiella CDMA-nät redan tidigare i år och där lär det idag finnas 375 000 abonnenter.

Även amerikanska Sprint bygger ett nationellt CDMA-nät i USA. Den absolut största amerikanska mobilnätsoperatören i USA är AT&T Wireless, som lanserade sitt nya nationella digitala mobilnät förra månaden. AT&T har valt en annan amerikansk mobilstandard och Ericsson är en av AT&Ts huvudleverantörer av nätutrustning.

Två dagar innan PrimeCo startade sitt nya nät blev en annan stor CDMA-affär offentlig. Nätoperatören NextWave planerar att köpa CDMA-utrustning av amerikanska Hughes Network Systems för upp till 6,6 miljarder kronor.

NextWave har tidigare i år köpt licenser för att bygga ytterligare ett stort CDMA-nät i USA, totalt täcker licenserna 110 miljoner invånare.

Vi har sökt Ericsson för en kommentar men lyckades inte denna gång.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)