JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Helt optiska nät ska besegra den växande Internethydran
Nu kommer de optiska växlarna i långdistansnäten. Ericsson, Siemens, Cisco och Lucent anger till Elektroniktidningen att de planerar lansera sina första optiska växlar nästa år. När optiska växlar införs i telebolagens WDM-nät kan informationen överföras helt optiskt, från abonnent till abonnent, vilken innebär att det blir betydligt billigare att överföra mycket stora trafikflöden.


Idag har nätoperatörer världen över infört WDM-tekniken (wave division multiplex, våglängdsmultiplexering) i sina optiska långdistansnät. Med den tekniken kan en enda fiber användas för att överföra upp till hundra parallella våglängdskanaler.

Beskeden om de nya optiska växlarna kom under Telecom 99, världens största telemässa, och det handlar om en stor teknisk nyhet. De tunga leverantörerna har i mer än tio år haft prototypsystem, de har provat olika tekniker och de bedömer nu att tekniken är mogen så optiska växlar kan införas i stor skala.

Efterfrågan är så stor att systemleverantörerna beslutat utveckla kommersiella optiska växlar - optiska korskopplare - för att dirigera tunga trafikströmmar genom långdistansnäten. Amerikanska Lucent har tidigarelagt lanseringen av sin första optiska växel till sommaren år 2000. Även Ericsson och Siemens planerar lansera sina nya produkter år 2000. Det anger företagen till Elektroniktidningen.



Sparar pengar över 622 mbit/s


Den yttersta drivkraften för optoväxlarna är besparingar. För tunga trafikflöden blir det helt enkelt billigare med optiska växlar. När en enda tung databitström, till exempel 622 Mbit/s, skall skickas från en abonnent i Stockholm, till en annan abonnent i Göteborg, blir det billigast att överföra denna signal optiskt hela vägen, via en kanal i ett våglängdsmultiplexerat system och optiska växlar.

- Det krävs en bitström på minst 622 Mbit/s per WDM-våglängd för att det skall bli lönsamt med optiska korskopplare, säger Magnus Grenfeldt på Ericsson Telecom.

När nätoperatörerna däremot har flera mindre bitströmmar (med 2 Mbit/s, 8 Mbit/s och 155 Mbit/s) som skall transporteras mellan Stockholm och Göteborg blir det billigaste alternativet att använda elektrisk korskopplare och multiplexera samman alla dessa bitströmmar till en enda bitström med 622 Mbit/s och skicka denna via en WDM-kanal.

Denna ekonomiska optimering avgör när optisk eller elektrisk korskoppling är bäst. Nätoperatören använder ett nätdriftsystem för att styra trafiken till den växel som är kostnadseffektivast. Nätoperatörerna kan därmed införa optiska korskopplare i sina befintliga transportnät i det tempo de finner lönsamt. Så beskriver leverantörerna förutsättningen för att införa den nya tekniken.

Självklart kan den ekonomiska brytpunkten för optoväxlarna förändras, det handlar ju om pris och prestanda och är också beroende av hur stora volymer som produceras.

Även trafiktillväxten påverka hur snabbt de optiska växlarna kan bli dominerande. Trafiken växer ju dramatiskt, framför allt Internettrafiken. Enligt branschprognoser växer teletrafiken i långdistansnätet med 70 gånger fram till år 2003. Det innebär att trafiken fördubblas inom sex till nio månader och ingen nedgång för tillväxten är i sikte.

- Jag tror att optiska växlar får ett brett genombrott före år 2003, säger Stefan Lindeberg i Ciscos enhet för Optical Networking.



Än har ingen angett pris


Ytterst blir det naturligtvis den enskilde nätoperatören själv som gör den ekonomiska beräkningen. Var, när och hur blir det ekonomiskt att införa de nya optoväxlarna?

Hittills har inte systemleverantörerna redovisat priserna, de ekonomiska kalkylerna eller exakt vilken teknik de skall använda, påpekar en expert hos Telia till Elektroniktidningen. Men troligen kommer en optisk korskopplare att kosta kring hälften av en elektrisk motsvarighet, det vill säga cirka 3 miljoner kronor. En optisk korskopplare blir också betydligt mindre än en elektrisk, chassit blir cirka 50 ¥ 50 ¥ 25 cm, att jämföras med ett helt bokhyllestort rack för en elektrisk korskopplare. Men mycket mer än så vet ännu inte telebolagen.

Telia har därför beslutat utreda vad de olika leverantörerna har att erbjuda.Telia har ett stort nationellt och internationellt optonät i Europa och Nordamerika.Telia vill etablera ett homogent intelligent WDM-nät som täcker många länder.

- Min uppfattning är att den förväntade trafiktillväxten inte kommer att klaras utan intelligenta WDM-nät, säger Olle Blomdin i Telia.

Ericsson, Siemens, Lucent och andra leverantörer utvecklar nu både nya elektriska korskopplare och nya optiska korskopplare som kan styras via ett gemensamt integrerat nätdriftsystem. Därmed kan nätoperatörerna bygga intelligenta optiska nät som kan hantera trafiken.



Tyst om teknikval


Leverantörerna ger idag bara begränsad information om sina kommande produkter. Ericsson planerar lansera en ny elektrisk korskopplare som har 1 024 portar, varje port klarar 155 Mbit/s. Den totala kapaciteten är 158 Gbit/s. Det handlar om en fördubbling jämfört med den elektriska korskopplare som Ericsson säljer idag. Båda produkterna kommer egentligen från Marconi Communications och Ericsson är återförsäljare.

Ericssons första egenutvecklade optiska korskopplare kommer sannolikt att kunna hantera upp till ett 30-tal WDM-våglängder. Ericsson vill inget säga om vilken teknik som skall användas.

Lucent däremot anger att företagets optiska växel troligen baseras på tekniken med så kallade mikrospeglar. Siemens räknar med att den första generationen av optiska växlar har begränsad funktionalitet och lämpar sig för att koppla om WDM-kanaler en gång per vecka. En mer dynamisk optoväxel som klarar snabb omkoppling kommer sannolikt 2001, enligt Siemens som räknar med kort livslängd för de första optoväxlarna.

- Nätoperatörerna kan räkna med högst fem års avskrivningstid för den första generationen optoväxlar, säger Hubert Jäger på Siemens Transport Networks.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)