JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programvarustyrda basstationer om två år
Inom två år hoppas Ericsson införa programvarustyrd radio i sina nya basstationer för det amerikanska 1900 MHz-bandet. Tanken är att varje basstation skall klara den digitala mobiltelefonistandarden TDMA, paketdatastandarden Edge och även 3G-standarden WCDMA. För industrin hägrar mångmiljardbesparingar när basstationerna klarar flera standarder.
- Inom sex månader kan den första stora mobilnätkunden i USA ha bestämt sig för att införa Software Defined Radio (SDR). Sedan tar det 18 till 24 månader innan serieproduktion och leveranser kan starta, säger Gösta Lemne, teknikexpert på Ericsson Radio Systems till Elektroniktidningen.
 
Tanken med programvarustyrd radio är att basstationen tar emot en signal med bandbredden 20 MHz, till exempel mellan 1900 och 1920 MHz. I denna signal finns TDMA, Edge och WCDMA. Hela frekvensområdet digitaliseras i en AD-omvandlare. Sedan används filter för att plocka ut de olika ingående trafikslagen innan trafiken går ut på basbandsnivå. Med denna teknik räcker det med en enda basstation för att hantera alla tre trafikslagen, vilket ger stora rationaliseringsvinster. Det traditionella alternativet är att ha separata radioenheter för varje standard.
 
Hårdvaran fortfarande dyr
 
SDR-tekniken har använts på det militära området i mer än tio år och fördelarna med tekniken är väl känd. Det finns också halvledartillverkare med produkter.
 
- Problemet är att AD-omvandlare och effektförstärkare som klarar 20 MHz fortfarande är för dyra, säger Lemne.
 
Inom Ericsson pågår nu flera SDR-projekt. Bland annat utreder man vilka digitala filter som borde användas, förstärkare som klarar 20 MHz och vilka kombinationer av standarder som kan göras.
 
Vid sidan av TDMA/Edge/ WCDMA-området pågår SDR-projekt för GSM kombinerat med Edge, GSM kombinerat med TDMA och för GSM400. Men det finns möjligheter på flera områden.
 
Ericsson anger att riktvärdet för samplingshastigheten idag är 60 MHz för A/D-omvandlare som är avsedda för 20 MHz-band och noggrannheten är 16 bitar. Exakt vad som skall gälla för de nya produkterna är under utredning.
 
Edge och 3G
 
Om de amerikanska nätoperatörerna inför SDR kan detta driva fram ett brett genombrott för tekniken i hela världen eftersom volymproduktion av hårdvaran är den kritiska faktorn.
 
I USA har det nu uppstått en situation där flera tunga TDMA-operatörer planerar att införa paketdatanätet Edge och i somras började man att diskutera att även införa 3G-standarden. Först om två år kan USA frigöra nya frekvenser för WCDMA och detta innebär att de nätoperatörer som redan nu kan omplanera sina befintliga frekvenser i 1900-bandet kan ligga tidigt ute med WCDMA. Om WCDMA dessutom kan införas inom ramen för redan tilldelade frekvenser finns ytterligare fördelar.
 
Det är i detta mönster som SDR nu passar in. De två största TDMA-operatörerna i USA är AT&T Wireless och Cingular Wireless, ägt av SBC och BellSouth. Ericsson säljer TDMA-system till båda operatörerna idag.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)