JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Australiensare utmanar Ericssons basstationer
Klarar större flexibilitet med signalbehandling i programvara

Advanced Communication Technologies (ACT), en uppstickare från Australien, tänker bli först i världen med en basstation som klarar flera mobilstandarder tack vare den nya tekniken Software Defined Radio (SDR).
Tekniken innebär att signalbehandlingen görs i programvara och australiensarna säger att de ska klara av trafik med GSM, CDMA och CDMA2000. Basstationen kan byta standard i realtid och därmed höja kapaciteten för GSM eller CDMA alltefter trafikbehoven enligt företaget.

ACT anger dessutom att priset är 20 till 30 procent lägre jämfört med de produkter som Ericsson, Nokia och andra leverantörer säljer idag. Om företaget kan infria sina löften innebär det ett hot mot de etablerade leverantörerna.

Basstationer är den viktigaste produkten av Ericssons och Nokias mobilnätprodukter. Den globala marknaden är värd flera hundra miljarder kronor per år. ACT siktar framför allt på Nord- och Sydamerika där CDMA och GSM finns parallellt.

- Vår basstation blir tillgänglig för tekniska prov i slutet av 2001 och under första kvartalet 2002 kan vi leverera vår basstation Spectrucell, säger Jason Webster i ACT till Elektroniktidningen.

Flera operatörer intresserade

ACT säger också att flera kända stora amerikanska nätoperatörer är intresserade, både av att investera i företaget och att prova och eventuellt nyttja produkten. Men Jason Webster vill idag inte avslöja vilka operatörer det gäller.

Elektroniktidningen har talat med Gösta Lemne som är teknikexpert i Telefonaktiebolaget LM Ericsson. Han känner inte till någon annan leverantör som lanserat SDR-baserade basstationer på världsmarknaden. I detta avseende verkar det därmed helt klart att ACT är först. Att de etablerade systemleverantörerna planerar liknande produkter är också klart. Ericsson har tidigare förutspått att tekniken skall slå igenom de närmaste åren. Den stora överraskningen är att en uppstickare från Australien är först i världen med att utlova kommersiella produkter.

- Industrin är på väg åt detta håll. SDR-baserade basstationer kommer. Det krävs inga tekniska genombrott för att klara detta. Det återstår dock att se om ACT klarar detta. Det är förvånande om de klarar att utveckla SDR-baserade basstationer som klarar flera mobilstandarder inklusive 3G själva, säger Gösta Lemne till Elektroniktidningen.

ACT har ännu inte beslutat att även utveckla programvara för UMTS (WCDMA).

- I dagsläget finns inget skäl att utveckla programvara även för UMTS eftersom UMTS-telefonerna kommer först om några år, säger Jason Webster.

De kretsar som används i basstationen kommer från den amerikanska leverantören Chamelon Systems. De har utvecklat en processor kallad RCP (Reconfigurable Communications Processor) avsedd för bland annat SDR-baserade basstationer. RCP klarar att på några millisekunder byta programvara till en som klarar en annan mobilstandard. Det är detta som skall göra det möjligt att i realtid anpassa kapaciteten i basstationen beroende på trafikefterfrågan.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)