JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SDR öppnar för multistandardtelefoner
Den amerikanska radiokomponenttillverkaren e-tenna Corporation har utvecklat en helt ny typ av omkonfigurerara radiokomponenter. Enligt företaget klarar de ett mycket brett frekvensband, från 400 MHz till 6 GHz, och kan nyttjas för flera mobiltelefonistandarder. Införande av SDR (Software Defined Radio) i mobiltelefonen underlättas med hjälp av den nya tekniken.
E-tennas nya antenn konstruktion baseras på ett nytt elektromagnetiskt material AMC, vilket gör att mottagar och sändarantennerna kan tryckas på ett och samma kort. Antennen har hög impedans och hög isolationsförmåga mot kretskortet, strålningsabsorptionen är bara en tredjedel jämfört med andra inbyggda antenner. Kopplingen mot DSP kretsen sker via en 3 volts MEMS omkopplare och en styrkrets ACU som optimerar antennen för aktuellt arbetsläge, därmed elimineras behovet av bandpassfilter, diplexer och antennswichar. Effektöverföringen är 4dB bättre jämfört med andra inbyggda antenner, ange man.

- Jag har aldrig sett något liknande, säger Jack Quinn VD på analysföretaget Micro Research till den amerikanska branschtidningen Electronic Engineering Times. Om det här fungerar som e-tenna säger kommer det sannerligen att förenkla mobiltelefonen. Enligt E-tennas VD David McCartney kan materialkostnaden på 70$ reduceras med 4-6$ för en vanlig dual band telefon. Amerikanska marinen har köpt militära kommunikationsradioprodukter baserade på tekniken.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)