JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digital-tv-nätet slår ut videobutikerna
I mitten av september bildades IP Datacasting Forum som redan under nästa skall demonstrera interaktiva tjänster i de markbaserade digital-tv-näten samt distribution av video, spel och musik till hushållen. 2003 är det dags för storskalig kommersiell lansering i Europa.
- Vi tror att tiotals miljoner tv-hushåll i Europa kommer att använda tv-näten för IP Datacasting i framtiden, säger Frederic Maizeret, på Teracom till Elektroniktidningen.

Nu siktar de tunga tv-distributionsföretagen i Storbritannien, Tyskland, Spanien, Sverige och Finland samt Nokia och Philips på att snabbt driva fram en industristandard samt förmå Europas regeringar att öppna dörren för de nya tjänsterna. De har bildat IP Datacasting Forum.

Målet är att hushållen ska kunna beställa via telefonen eller via interaktiva länkar. Digital-tv-nätet används för att skicka videofilmen som en datafil till set-top-boxen som har en stor hårddisk där filmen lagras innan den visas.

Att tekniken fungerar är redan klart, anger företagen. Det största problemet är politiskt. I så gott som alla EU-länder är det förbjudet att använda de digitala markbaserade tv-näten för dessa nya tjänster.

- Det behövs både lagstiftning och regler för licensiering för IP Datacasting via de markbaserade digital-tv-näten. Som det nu är faller datacasting mitt emellan den lagstiftning som reglerar tv-sändningar och den som reglerar telekommunikation, säger David Crawford, chef för Forskning och Utveckling i Crown Castle International som bland annat svarar för distribution av BBCs tv-kanaler via det brittiska marknätet.

- Lagstiftningen varierar från ett land till ett annat, men vi är övertygade om att lagstiftarna, när de utrett fördelarna för konsumenterna, kommer att undanröja eventuella hinder, säger Damian Stathonikos, Nokia Venture Organisation.

Irland långt framme

Just nu verkar det vara Irland som går längst. Irland skall i oktober dela ut licens som, enligt den sökande nätoperatören, skall ge möjlighet att nyttja TV-nätet för interaktiv bredbandskommunikation. Så långt har inget land i Europa gått. I Sverige är detta förbjudet idag.

Det är Europas tunga operatörer av markbaserade tv-distributionsnät som just nu är motorn i denna process.

De ser stora möjligheter att utnyttja de digitala marknäten för nya tjänster och det innebär ytterst att de letar nya kunder det vill säga tjänsteleverantörer som vill utnyttja deras nya digitalnät. De traditionella tv-bolagen säljer inte video, spel och musik till hushållen utan det är privata mediaföretag som dominerar marknaden. I Sverige är det till exempel Bonniergruppen.

Nya avancerade boxar

För Nokia och Philips öppnar IP Datacasting helt nya möjligheter. De får börja sälja en helt ny generation avancerade set-top-boxar utrustade med stora hårddiskar som kan lagra stora bibliotek med mediatjänster.

Det handlar om en verklig jättemarknad eftersom dessa boxar kommer att innehålla en digital video som ersätter den gamla analoga videon.

- Konsumenterna kommer att tjäna på utvecklingen eftersom de får tillgång till ett stort multimediautbud. Men också tjänsteleverantörer kommer att vinna på den eftersom de kan nå fler användare, reducera kostnader och erbjuda snabbare överföring, säger Damian Stathonikos som hoppas att kommersiella tjänster lanseras redan under 2002 i Europa.

De tekniska problem som behöver lösas är begränsade men ändå viktiga. Det gäller till exempel adressering till flera tiotal miljoner hushåll. Europa har över 200 miljoner hushåll med tv-apparat.

Inger Sundelin


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)