De mest krävande av Docomos abonnenter har idag I-modetelefoner som kan ta ner Javabaserade spel. Javasajterna med spel är mycket populära, anger Northstream.
Totalt har Docomo 6,5 miljoner sådana abonnenter idag. Det finns dock en kapacitetsgräns som bara tillåter abonnenterna att hämta ner maximalt 10 kbyte data. Det finns ett antal spel som kräver denna lagringskapacitet i telefonerna. Ett av dessa spel är ett golfspel och spelaren måste varje gång hämta ner själva golfplanen till I-modetelefonen innan de kan spela.
öppnar för Java
Genom att höja kapaciteten i PDC-nätet med 200 procent och dessutom utöka den tillåtna maximala kapaciteten för enskilda Javaapplikationer till 30 kbyte så skapas nu nya möjligheter för leverantörerna av Javaapplikationer.
Docomo har totalt 38 miljoner abonnenter i sitt mobiltelefoninät PDC. Av dessa abonnerar 27 miljoner, 71 procent, på I-mode idag.
När det nya 3G-nätet tas i drift kommer I-modetjänsten att lanseras även där och då får I-mode via 3G en kapacitet på 64 kbit/s, enligt planerna. Detta innebär att skillnaden mellan I-mode via PDC-nätet och I-mode via 3G-nätet inte blir så stor. I Japan är livslängden på nya PDC-telefoner cirka åtta månader, enligt Northstream. Detta innebär att skiftet till 3G kan gå relativt fort när det nya 3G-nätet väl är utbyggt och billiga telefoner finns framme.
Docomo ska starta sitt 3G-nät nästa år och 2003 ska det täcka 70 procent av landet.
Den japanska PDC-standarden liknar GSM-standarden, de baseras både på tidsmultiplexering. PDC har dock bara tre tidsluckor mot åtta i GSM. Docomo införde 1997 en paketdatatjänst som utnyttjade en tidslucka med datahastigheten 9,6 kbit/s. Det är detta paketdatanät som dagens I-mode baseras på. De övriga två tidsluckorna har hittills nyttjats för telefoni. Docomo har nu beslutat utnyttja även dessa två tidsluckor för paketdatanätet och därmed kan kapaciteten höjas.
Finns mer att ta
Rent teoretiskt är det dock möjligt att höja kapaciteten ytterligare i PDC-nätet. GSM-världen har utvecklat en ny modulationsstandard kallad Edge som rent teoretiskt innebär att kapaciteten i GSM-näten kan höjas med mer än tio gånger.
- Den stora skillnaden mellan PDC och GSM/GPRS är att PDC bara har tre tidluckor och 25 kHz bandbredd, medan GSM har åtta tidluckor och 200 kHz bandbredd. Däremot kan effektivare modulering, analogt med Edge, ge högre hastighet. Men PDCs nuvarande modulering är redan mycket effektiv så vinsten kan relativt sett inte bli lika stor som med införandet av Edge i GSM-näten, säger Niklas Carlheim-Muller, på Ericsson Radio Systems.
Göte Andersson