JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lucent ger upp på GSM-marknaden
Lucent klarar inte att leverera nätutrustning för GSM/GPRS/ EDGE och UMTS till AT&T Wireless nya USA-nät. Misslyckandet har startat en huggsexa mellan Ericsson, Nokia och Nortel om kontrakt värda cirka 47,8 miljarder kronor.
- Lucent har meddelat oss att de inte skall investera mer i utveckling av den GSM-utrustning som skall användas i vårt nät. Vi förhandlar nu med Ericsson, Nokia och Nortel för att fylla vårt behov, säger Rich Blasi, presstalesman för AT&T Wireless till Elektroniktidningen.

I slutet av förra året valde AT&T Wireless Ericsson, Nokia, Nortel och Lucent som leverantörer av nätutrustning för sin omfattande GSM-utbyggnad. Företaget var först bland de tunga amerikanska mobilnätoperatörerna att besluta införa GSM-tekniken och på sikt ersätta sitt gamla mobilnät med det europeiska systemet. AT&T Wireless är en av världens största mobilnätoperatörer.

Lucent bekräftar också för Elektroniktidningen att de beslutat att inte fullfölja kontraktet med AT&T Wireless, ett av företagets viktigaste kunder.

- Vi skall inte utveckla GSM-nät för 850 MHz- och 1900-MHz. Vi investerar inga mer pengar i dessa nät. Den enda kund vi hade för dessa nät var AT&T Wireless, säger Ishiro Kawasaki, presstalesman för Lucent till Elektroniktidningen.

UMTS-produkter nästa år

Kawasaki anger att Lucent skall koncentrera sig på CDMA, CDMA2000 och UMTS. Nya kommersiella UMTS-produkter lanseras i mitten av 2002, enligt Kawasaki. När det gäller GSM skall Lucent enbart fortsätta sälja den utrustning de redan utvecklat för 900 och 1800 MHz-banden.

Beskedet från Lucent öppnar en ny jättemarknad för Ericsson och Nokia som är världens ledande leverantörer av GSM-utrustning. Det handlar inte bara om att de två företagen får ökade andelar av AT&T Wireless mycket stora investeringar.

Dessutom innebär detta att Lucent försvinner som konkurrent i både Nord- och Latinamerika vid utbyggnaden av GSM 850- och GSM 1900-nät. Det handlar sammantaget om en marknad som kan bli värd flera hundra miljarder kronor.

Varken Nokia eller Ericsson ger några offentliga besked om konsekvenserna.

- Detta öppnar stora möjligheter för oss, som vi ska studera. Mer har vi inte att säga för tillfället, säger Arja Souminen, Nokia.

Ericsson räknar med besked inom kort från AT&T Wireless om den fortsatta utbyggnaden och man ser väldigt ljust på läget. Inom Ericsson drar man slutsatsen att Lucent nu helt kan försvinna som konkurrent inte bara för GSM utan även för UMTS. Lucent koncentrerar sig enbart på CDMA och CDMA2000, anger en Ericssonkälla. Om Lucent även försvinner som konkurrent inom UMTS är det naturligtvis mycket positivt för Ericsson som just nu är världens största leverantör av UMTS-utrustning. Ericsson, Nokia, Siemens och Nortel dominerar marknaden för UMTS-nät.

Eva Ekelöf


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)