- Ericsson anser att det är möjligt att klara räddningstjänstens behov, inklusive polisens behov, av landstäckande radiokommunikationstjänster med hjälp av nya specialutvecklade tjänster som baseras på GSM och 3G-näten. Det gäller i princip de tjänster som Tetra-näten är avsedda för, säger Ola Elmeland, marknadsdirektör på Ericsson Sverige.
Polisen tror dock inte på 3G som ett alternativ. Visserligen tror man att det är möjligt att införa nya funktioner i GSM/3G som är skräddarsydda för att klara räddningstjänstens behov. Men det finns ännu inga standarder för detta och Rikspolisstyrelsen (RPS) vill inte införa en Ericssonspecifik teknisk lösning.
De kritiska funktioner polisen efterfrågar är främst möjligheten att prioritera räddningstjänstens trafik framför andra abonnenters, gruppsamtal med upp till 70-80 personer, säkerhet och redundans samt slutligen så kallad "direkt mode" som innebär att enskilda terminaler kan kommunicera direkt med varandra, precis som med en kommunikationsradio.
- Vår slutsats är att GSM/3G inte är ett alternativ för oss. Vi behöver lösningar snabbt. Först om tre-fyra år kanske det finns standardiserade lösningar framme, säger Håkan Jarborg som är utvecklingschef på RPS.
Att polisen har bråttom beror på att de förlorar sitt tillstånd att fortsätta använda det gamla analoga radiokommunikationssystemet M80 efter december 2003. För att garantera fungerande radiokommuni-kation efter 1 januari 2004 måste något göras nu.
- Det stora problemet är finansieringen av nätutbyggnaden, fyra till sex miljarder kronor. Vi har beslutat utreda saken men vi har hittills inte anslagit några medel för nätutbyggnaden, säger Håkan Jarborg.
Kritiken har varit hård mot regeringen för dess oförmåga att besluta sig i frågan. Efter kritiska frågor från riksdagen har näringsminister Mona Sahlin lovat ett svar den här veckan, men inte heller nu väntas några ekonomiska garantier.
- Regeringen letar efter en helhetslösning, säger Lena Carlsson, handläggare i näringsdepartementet som definitivt inte utlovar någon ekonomisk garanti.
Polisen räknar heller inte med några garantier från regeringen, inga medel finns anslagna för Tetrautbyggnaden i budgeten och tidigast vid vårpropositionen 2003 väntar man att regeringen kommer med resurser för Tetra. Då brinner det i knutarna för Rikspolisstyrelsen. En rekordsnabb utbyggnad måste till för att få nätet i drift före sista december 2003.
Göte Andersson