JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Malå först med IP-telefoni till hushållen
Malå i Västerbotten är först i Sverige med IP-telefoni via bredband. Många hushåll i glesbygdskommun kommer med det nya systemet att kunna spara tusentals kronor per år jämfört med Telias telefontaxor.
Den nya tjänsten lanseras i november till 620 hushåll och de blir först i Sverige att erbjudas en kommersiell IP-telefonitjänst, enligt Teliabolaget Skanova som nu tar upp konkurrensen med moderbolagets egen dyra telefonitjänst med hjälp av den nya IP-tekniken.

Bredbandsanslutna hyresgäster hos kommunala bostadsbolaget Malåbostaden betalar bara 750 kronor per kvartal för obegränsad volym telefontrafik till det fasta telefonnätet i Sverige. För mobilsamtal och utlandssamtal tillkommer en minutavgift som är 10-20 procent lägre än Telias normaltaxa idag, anger nätoperatören Neijda Communications som erbjuder den nya tjänsten i samarbete med Skanova och den lokala bredbandsoperatören Malåbostaden.

- Vi informerade om vår nya IP-telefonitjänst i början av oktober. Flera villaägare ville genast köpa. De funderade inte en sekund när de hörde priset, säger Lars-Olov Eriksson på Malåbostaden.

Malåbostaden säger att de hushåll som väljer IP-telefoni kan säga upp sitt abonnemang hos Telia och därmed sparar de in abonnemangsavgiften, som efter årsskiftet är 525 kronor per kvartal. De kan samtidigt behålla sitt telefonnummer. Hushållen kopplar en IP-telefonibox till sitt bredbandsuttag och till denna kan de ansluta sin vanliga telefon.

Teliateknik

Det är Teliabolaget Skanova som garanterar att tekniken verkligen fungerar och de har gjort omfattande prov med tekniken innan den nya tjänsten nu slutligen lanseras.

Hyresgästerna hos Malåbostaden får en total kostnad för kabel-tv, bredband och IP-telefoni på totalt 470 kronor och det menar bostadsföretaget är mycket attraktivt. Bostadsföretaget får mellan

25 och 40 kronor per månad för varje IP-telefoniabonnent. Det betalar Neijda i hyra till bostadsbolaget, återstoden upp till 225 kronor per månad och abonnent, delas mellan Neijda och Skanova.

- Vi räknar med att ha 7 000 IP-telefoniabonnenter före årets slut, säger Jan Henrikssen i Neijda som nu förhandlar med ett antal lokala bredbandsoperatörer.

Skanova räknar med ett genombrott för IP-telefoni. Idag finns cirka 400 000 bredbandsabonnenter i Sverige, antalet växer, och en del av dessa kommer att välja IP-telefoni.

Elektroniktidningen har talat med SABO, de kommunala bostadsföretagens organisation, och Stadsnätsföreningen som organiserar de lokala stadsnäten. Ingen av dem känner till att en kommersiell IP-telefonitjänst lanserats på något annat ställe än Malå. För Skanova finns också ett defensivt syfte med denna lansering. Om Skanova inget gör kommer konkurrenterna att ta initiativet. Telejätten Ericsson försöker till exempel sälja sitt IP-telefonisystem till operatörer som vill in på svenska marknaden.

Text: Eva Ekelöf
Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)