JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telekomjubel över stängd analog-tv

Slå igen de analoga tv-sändningarna via marknätet senast 2005 och sänd via det digitala mark-tv-nätet istället. Det föreslår Sveriges Television som vill bli första tv-bolag i världen med att bli helt digitaliserat.
Lyckas SVT genomdriva sina planer kommer Sverige före både Finland och Storbritannien som planerar avveckla analog mark-tv 2006 respektive mellan 2006 och 2008. Den svenska digital-tv-kommittén uppges förorda 2007 som slutdatum för Sverige, så SVTs avvecklingsplan är den mest aggressiva inför den kommande riksdagsbehandlingen. Som morot för att skynda på övergången föreslår företaget att en gratis digital tv-mottagare ska delas ut till cirka en miljon hushåll som idag får sin tv-signal från det analoga marknätet.

Fördelarna med digitala sändningar är stora. Sveriges Television och TV4 spar 400-500 miljoner kronor per år när de bara sänder digitalt. Men lika viktigt, telekomindustrin får nya frekvenser som kan användas för 3G-telefoni. Det kan bli en ny jättemarknad för Ericsson och Nokia.

På uppdrag av SVTs styrelse utarbetar nu bolagets vd Christina Jutterström en avvecklingsplan för analog-tv. Den blir klar inom kort och skall sedan överlämnas till regeringen. Den centrala frågan i den planen är finansiering av de digitala mottagarna, en kostnad på cirka en miljard kronor. När finansieringen är löst kan Sveriges Riksdag under 2002 fatta beslut om saken. Under 2004 startar avvecklingen och den slutförs i början av 2005.

- Vårt land ska bli först i världen med att avveckla det analoga tv-nätet, säger företagets vd Christina Jutterström.

Regeringens experter säger till Elektroniktidningen att det absolut är önskvärt att tidsperioden med både digitala och analoga sändningar blir så kort som möjligt.

Frekvenser frigörs

Telekomindustrin jublar över initiativet från Sveriges Television.

- Det är väldigt positivt om tv-näten digitaliseras. Det frigör frekvenser för andra tjänster. Det blir möjligt att använda 350 MHz av tv -bandet för telekomtjänster. Det är väldigt bra om 3G-nät kan använda tv-frekvenserna. Det blir då billigare att bygga ut 3G-nät i glesbygden, säger Thomas Sidenbladh, frekvensexpert hos Ericsson.

Den känsliga frågan är finansieringen av de digitala boxarna som skall delas ut gratis till hushållen, enligt planerna. Enligt regeringens experter finns ett åtagande att 99,8 procent av den fast bosatta befolkningen skall ha tillgång till Sveriges Televisions tv-kanaler och det klarar det analoga marknätet idag. Med SVTs upplägg skall detta också klaras via det digitala nätet.

Det finns dock motstånd mot snabbavvecklingen.

- Vi vill inte ha ett riksdagsbeslut av det slag som Christina Jutterström förordar. Vi anser inte att Riksdagen skall ta ett sådant beslut om teknikskifte, säger Johan Jakobsson, talesman för folkpartiet om det digitala marknätet.

Inte heller den statliga nätoperatören Teracom vill ha någon snabbavveckling, enligt SVTs modell. Den avvecklingsplan Teracom förordar innebär att de analoga sändningarna fortsätter fram till 2010-2011. Denna modell ger Teracom ytterligare 2-3 miljarder kronor i inkomster för analoga tv-sändningar under perioden 2004 till 2011.

- Vi anser att först skall det analoga tv-nätet avvecklas i ett begränsat provområde. Sedan skall avvecklingen starta tidigast 2008, säger Lennart Ivarsson, projektledare för Teracoms digital-tv-projekt.

Den statliga digital-tv-kommittén ska presentera sitt förslag för regeringen i november.

Text: Inger Sundelin
Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)