JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson väljer 802.11 framför Hiperlan
Ericsson lägger om strategin för trådlösa lokala radiodatanät (WLAN) och skall nu satsa tungt på den amerikanska standarden IEEE 802.11b. Företaget har tidigare stött den europeiska WLAN-standarden Hiperlan som nu blir kraftigt försenad. Den väntas få spridning på allvar tidigast 2003. Håkan Ericsson, forskningschef i Ericsson Radio, tror till och med att IEEE 802.11 helt kan slå ut Hiperlan från marknaden.
- Vi skall nu börja sälja radio-lan (WLAN) som komplement till mobilnäten. Det gäller både IEEE 802.11b och IEEE 802.11a. Vi gör nu prov och går ut med kommersiella produkter under första halvåret 2002, säger Per Nordlöf i Ericsson Radio Systems som säljer till mobiloperatörerna.

Ericsson tror nu att det finns en jättemarknad för trådlösa lokala radiodatanät, så kallade radio-lan, som integreras med mobilnäten. Prov har pågått hos flera nätoperatörer där användare utan avbrott kan skifta mellan det lokala nätet och ett mobilnät. Industrin utarbetar nu en global standard för integrationen inom organisationen 3GPP. Samtidigt så har försäljningen av 802.11b-produkter ökat dramatiskt vilket innebär att integration med 11b-blir av central betydelse.

- Ericssons bedömning är att integration mellan radio-lan och mobilnät är intressant för cirka tio procent av mobilabonnenterna, cirka 100 miljoner mobilabonnenter idag, säger Per Nordlöf.

Ericsson räknar med att mobiloperatörerna kommer att sälja särskilda abonnemang till sina företagskunder som innebär att när kunderna kommer till flygplatser och hotell så får de bredbandskapacitet via lokala Hot-spot-nät baserade på IEEE 802.11b. Sådana integrerade lösningar blir mycket intressanta när mobiloperatörerna nu inför GPRS och 3G.

På teknikfronten innebär Ericssons nya kommersiella strategi i praktiken en uppenbar kapitulation eftersom företaget tidigare sagt att de satsar på den Europautvecklade standarden Hiperlan/2. Den dåvarande WLAN-chefen hos Ericsson, Henrik Abramowitz, sade i våras till Elektroniktidningen att företaget satsar på Hiperlan/2 som den riktiga WLAN-produkten och att många nätoperatörer ville införa Hiperlan/2. Nu låter det annorlunda.

- Radio-lanstandarden IEEE 802.11b vinner stor kommersiell terräng. Det är en marknadsrealitet, säger Per Nordlöf.

Ericsson Radio System räknar nu med att sälja produkter för de tre viktigaste radio-lanstandarderna, IEEE 802.11a, IEEE 802 11b samt Hiperlan/2. Men ytterst är frågan hur det blir med Hiperlan.

Den kommersiella framgången för 802.11b har helt enkelt förändrat marknadssituationen och nu tror Ericsson att Hiperlan/2 kommer på allvar först 2003. Standarden tappar därmed mark. Men det är också så att Ericsson nu räknar med att det kan gå att föra in de viktigaste finesserna från Hiperlan/2 i IEEE 802.11a.

- Radio-lanstandarden IEEE 802.11a kan bli dominerande på världsmarknaden med de förbättringar man tar till sig från Hiperlan/2, säger Håkan Ericsson, chef för Ericsson Research, till Elektroniktidningen.

- Hela industrin tjänar på en sammanslagning av Hiperlan/2 och IEEE 802.11a. Det är bättre med en global standard, säger Håkan Ericsson


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)