- Telia är intresserade av att föra in den nya tekniken. Det blir billigare överlämning av trafiken mellan olika nät. Först när leverantörerna har produkter framme kan vi införa tekniken. Det kan dröja in till nästa år, säger Lars Fernandez i Teliabolaget Skanova.
Den nya standarden innehåller gränssnitt som innebär att nätoperatörerna billigare kan klara av samtrafik mellan optiska nät, trafiken styrs via en helt optisk växel.
Standarden passar framför allt för tunga långdistansnät. En våglängdskanal med en 10 Gbit/s-förbindelse kan nå Stockholm via ett internationellt WDM-nät. I Stockholm finns en port i WDM-systemet som kommunicerar enligt den nya standarden. 10 Gbit/s-förbindelsen leds via en fiber från WDM-systemets port till en optisk växel. Denna optiska växel skickar förbindelsen vidare i ett annat WDM-system som också har en port som följer den nya standarden. Därmed blir det möjligt att klara samtrafik mellan WDM-system från olika leverantörer och det är vad industrin vill uppnå.
Det finns redan heloptiska växlar framme från flera leverantörer men det har tidigare inte funnits någon standard för den optiska signal som går till och från WDM-systemen.
Det ITU nu gör är att snabbt fastställa standard för några viktiga gränssnitt som gör det möjligt för nätoperatörerna att snabbt börja använda befintliga heloptiska växlar för samtrafik mellan optiska nät. Kommunikationen mellan de optiska näten går via dessa nya standardgränssnitt. Nätoperatörerna kan därmed snabbt komma åt vinsterna med optiska växlar och behöver inte vänta på standarden för Automatic Switched Optical Network (ASON), den heltäckande avancerade standard för intelligenta optiska nät som samtidigt är under utveckling hos ITU.
För ASON utarbetas standard för ny nätarkitektur, nätdrift och en lång rad andra funktioner. Förslag väntas under nästa år och det kommer sedan att ta ytterligare tid innan nätoperatörerna kan börja införa ASON i sin helhet.
Göte Andersson