JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Men beslutet kan försenas
Den 6 december var det meningen att EUs transportministrar skulle ge startsignal för Galileoprojektet genom ett beslut att anslå 450 miljoner Euro (4,3 miljarder kronor) till de fyra eller fem första satelliterna.
Men Sverige och fler andra länder, bland annat Storbritannien, Tyskland och Nederländerna, vill ha mer betänketid innan beslutet fattas.
 
- Sverige är positiva till Galileo men vi anser inte att det ännu finns en tillräckligt robust finansieringsplan, säger Lars Darin, samordnare för Sveriges Galileobeslut.
 
- Sverige har dock ännu inte fattat definitivt beslut om landets position vid transportministrarnas möte.
 
Darin förutspår att det det därför kan ta några månader innan EUs transportministrar tar det slutliga beslutet om Galileo som totalt beräknas kosta cirka 30 miljarder kronor.
 
Beskedet från Darin kom efter möte den 29 november då EU-ländernas regeringar hade sitt förberedande möte inför transportministrarnas möte.
 
Många invändningar
 
EU-länderna skall fortsätta diskussionerna inför ministermötet men de länder som hittills redovisat invändningar är så många att det inte verkar finnas en kvalificerad majoritet som kan fatta beslut den 6 december.
 
Den föreslagna finansieringen för Galileo innebär att ESA (European Space Agency) svarar för 550 miljoner Euro (5,3 miljarder kronor), EU för 2 miljarder Euro (19 miljarder kronor) och privat finansiering för 900 miljoner Euro (8,5 miljarder kronor). Den svenska tveksamheten gäller framför allt den privata delfinansieringen.
 
Man menar att det finns risker med denna del av finansieringen. ESA har redan godkänt sin del av finansieringen, dock är detta villkorat av att EUs transportministrar ger sitt godkännande.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)