JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk rymdindustri hoppas på miljardregn
Saab-Ericsson Space vill tillverka signalgeneratorn till Europas nya satellitsystem för positionering. Sammanlagt hoppas svenska företag få sälja utrustning för mer än två miljarder till projektet.
Galileo, som systemet kallas, handlar sammantaget om investeringar på cirka 30 miljarder kronor i ett 30-tal satelliter som ska användas för positionering, ungefär på samma sätt som det amerikanska GPS-systemet.

För att kunna vara med i upphandlingen för systemet har de svenska företagen redan investerat mellan 50 och 100 miljoner kronor i nya produkter.

- Galileo är ett stort projekt. Vårt mål är att sälja för 500 miljoner kronor. Men det kan bli mer. Säg att vi får 4 procent. Det är 1,2 miljarder kronor, säger Peter Möller, vice vd på Saab Ericsson Space.

Hans företag är nu i full färd med att utveckla en helt ny signalgenerator för Galileo. Generatorn ska sitta i varje satellit och det är den som skickar ut de signaler som används för att bestämma en position på jorden.

Signalgeneratorn ger en precision på i bästa fall 10 centimeter för slutanvändaren. Det är betydligt bättre än de 15 meters precision som det amerikanska GPS-systemet idag ger till civila användare.

Avsikten är att Galileo skall sälja navigationsdata med olika precision, men den lägsta klassen (15 meter) blir helt gratis.

Statliga Rymdbolaget och det amerikanska bolaget Universal Space Network vill också vara med och dela på kakan och har startat Priora Net som skall er-bjuda en global jordstationstjänst till Galileosystemet. Sammantaget fyra-fem stora jordstationer skall nyttjas för drift och styrning. Dessutom behövs ett 20-tal små jordstationer som skall kontrollera signalkvaliteten på de navigationssignaler som Galileosystemet sänder ut.

Bättre prestanda

Galileos större precision ger bättre marknad även för de två svenska företagen Saab Transpondertech och Sectra som säljer system för positionering och navigering, främst åt civilflyget och sjöfarten.

Den uppenbara fördelen med Galileo är att med ytterligare ett globalt satellitsystem som sänder navigationssignaler finns ett reservsystem om GPS inte ger täckning. Avsikten är att GPS-mottagare med begränsade eller inga modifieringar skall kunna nyttja signaler även från Galileo som sänder på näraliggande frekvenser. Det amerikanska GPS-systemet finansieras av det amerikanska försvaret och signalerna är gratis tillgängliga i hela världen men på de villkor som USA anger.

- Jag tror att de som är ute efter låg kostnad kommer att fortsätta använda GPS medan sjöfart och flyg som vill ha större noggrannhet i navigeringen kommer att välja Galileo, säger Anders Bergström på Saab Transpondertech


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)