JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Marknadskrig i USA om 3G-kunder
Marknadskriget om 3G startar nu i USA. AT&T Wireless och Verizon Wireless går i täten. Båda operatörerna erbjuder abonnenterna 3G-tjänster med fri trafikvolym för månadsavgiften 80 dollar (ca 580 kronor).
Svenska telekomanalytiker menar att USA:s mobilmarknad nått botten och att det nu blir en ändring till det bättre.

Helena Nordman-Knutson, Öhman Fondkommission, ser Verizons 3G-investeringar som en uppjustering. Om man vill ha tillväxt måste man göra något. Men man kan också se det som en vändning mot en bättre marknad.

- Däremot tror jag inte alla bara öppnar sina plånböcker och börjar investera. Det får vi vänta på och det kommer inte tillbaka på samma sätt som förr.

Håkan Wranne, analytiker vid Fischer Partners tror att detta verkligen betyder att botten är nådd, för operatörsmarknaden såväl som för andra marknader. I USA har marknaden under hela nedgången hållit emot bättre än i Europa. När Verizon nu som största operatör bestämmer sig för att bygga ut 3G-nätet ganska snabbt är detta rimligen positivt för leverantörer som Ericsson och andra.

Johan Strandberg, Deutsche Bank, tror att vi har sett botten.

- Marknaderna för mobilsystem och infrastruktur kommer att öka jämfört med förra året, globalt sett, säger han.
AT&T tog nyligen i drift ett nationellt GSM/Edge-nät som klarar 130 kbit/s och startar i år utbyggnad av WCDMA-nät med kapaciteten 300-500 kbit/s till abonnenterna.

- Det är precis vad kunderna vill ha. I grunden blir det som en ADSL-tjänst, fast med mobilitet, säger Jeffery Nelson, talesman för Verizon Wireless, till Elektroniktidningen.

Verizon presenterade i början av januari 2004 sin första utbyggnadsplan för 3G och den löper fram till slutet av 2005.

Företaget är USA:s största mobiloperatör med 36 miljoner abonnenter och ett mobilnät som täcker 240 miljoner invånare, drygt 80 procent av USA:s befolkning. Verizon inför 3G baserat på tekniken CDMA2000 EVDO och räknar med att den nya 3G-tjänsten kan erbjudas i huvuddelen av nätet före utgången av 2005.

Företaget anger att en miljard dollar skall investeras i det nya nätet. Kapaciteten byggs ut baserat på efterfrågan och startar i landets storstäder.

- Vår 3G-tjänst är huvudsakligen riktad till affärskunder men vi räknar med att även privatabonnenter är intresserade och det gäller då musiktjänster, video och andra webtjänster, säger Jeffery Nelson.

Verizon redovisar inte när 3G-tjänster kan erbjudas till alla dess abonnenter. 15 procent av dessa, eller cirka fem miljoner, bor i glesbygd, och utnyttjar fortfarande gamla analoga mobilnät och det återstår att se när de får tillgång till den nya tekniken.

Kombinerade terminaler
Abonnenterna kommer att få tillgång till terminaler som klarar både CDMA2000 EVDO med upp till 500 kbit/s i storstäderna. När de kommer utanför 3G-nätens täckningsområde skall samma terminal normalt kunna nyttjas i Verizons nationella CDMA 1X-nät men då med betydligt lägre kapacitet, 50 till 60 kbit/s.

Konkurrenten AT&T Wireless har redan ett GSM/Edge-nät i drift som täcker 220 miljoner invånare, 75 procent av befolkningen. Abonnenterna kan få Edge med 130 kbit/s vilket är betydligt mer än vad Verizons CDMA 1X-nät presterar, anger Ritch Blasi, i AT&T Wireless till Elektroniktidningen.

Företagets utbyggnadsstrategi innebär att WCDMA-nät byggs ut gradvis och integreras i GSM/Edge-nätet. Meningen är att abonnenternas terminal automatiskt ska kunna skifta mellan Edge och WCDMA under pågående kommunikation, både för tal och data.

- Om det finns efterfrågan kan vi införa WCDMA i vårt nät lika snabbt som Verizon bygger ut med CDMA2000 EVDO, säger Ritch Blasi.

Den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal skriver att Verizons beslutade 3G-investering kan vara en signal att telekomindustrins historiska nedgång nu är över. Under alla omständigheter är det klart att operatörerna verkligen menar allvar med att inför 3G i USA. För systemleverantörer som Ericsson, Nortel, Nokia, Lucent och Siemens blir utbyggnaden naturligtvis ett mycket viktigt styrkeprov när 3G-näten tas i storskalig drift.
Eva Ekelöf
Sven-Olof Ekman



Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)