JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Edge tar fart nästa år
Europas operatörer kovänder - byter bort stelbent 3G-strategi

Huvuddelen av Europas GSM-operatörer är på väg att lägga om sin 3G-strategi.De inför tekniken Edge för att snabbt kunna erbjuda 3G-tjänster till alla GSM-abonnenter. Tack vare Edge kan 2005 bli genombrottsår för 3G.
Ett nytt mönster börjar synas. GSM-operatörerna bryter upp från den stelbenta strategin att enbart bygga yttäckande 3G-nät baserade på radiotekniken WCDMA, den strategi som EU-kommissionen och många regeringar tidigare förordat.

Med Edge kan 3G införas mycket snabbare, och nationella 3G-nät kan komma på plats till halva kostnaden, menar förespråkarna.

Omsvängningen har gått fort. Som första tunga GSM-operatör i Europa redovisade italienska TIM sin nya 3G-strategi redan i våras. Under hösten har liknande besked kommit från Teliasonera, Orange i Storbritannien och franska Bouyges Telecom. Europas största GSM-operatörer - tyska T-Mobil och brittiska Vodafone - väntas ge samma besked.

- Min prognos är att Vodafone kommer att redovisa sina planer för att införa Edge före GSM-världens mässa i Cannes i februari 2004, säger konsulten Gunnar Liljegren, som tidigare arbetat med strategiska telekomfrågor på LM Ericsson.

Vodafones besked är intressant. Som en av världens största mobiltelefonoperatörer äger man stora GSM-nät i bland annat Storbritannien, Tyskland, Italien och Sverige.

Ericsson räknar med Edge 2004
Ericsson bekräftar att en omsvängning är på väg i Europa.

- Ericsson räknar med att GSM-abonnenter kommer att få tillgång till 3G-tjänster via Edge i alla länder i Västeuropa och Centraleuropa under 2004 och 2005. Roaming har redan införts för paketdata så att Edge-användare kan få tillgång till Edge-nät när de rör sig mellan olika länder, säger Torsten Hunte, ansvarig för Edge i Ericssonkoncernen.

Siemens och Nokia ger motsvarande bild av läget i Europa. De tre leverantörerna redovisar att de har en rad ännu hemliga order från stora GSM-operatörer.

I många länder kommer Edge först att införas i storstäderna, och sedan i övriga landet. I några länder finns dock regler som begränsar Edge.

I Sverige måste innehavare av 3G-tillstånd täcka 20-30 procent av landets yta med WCDMA, i de områden där över 99 procent av befolkningen bor. I Norge kräver staten att 3G-licenserna utökas med tillstånd för samtrafik mellan WCDMA och Edge.

Finland först i Norden
Elektroniktidningen kan nu presentera den nya 3G-strategi Teliasonera har format. Uppgifterna kommer från östen Mäkitalo, Senior Vice President Mobile Business.

I Finland tas 3G-standarden Edge inom kort i drift i Telia-soneras nationella GSM-nät. I Danmark, Norge och Sverige utreds saken. Förberedelser pågår som innebär att beslut om införande kan fattas inom några månader.

GSM-nätet i Finland, där Edge nu införs, täcker 60 till 80 procent av ytan. Därmed kan Teliasonera erbjuda 3G-tjänster med över 120 kbit/s till samtliga GSM-abonnenter under 2004 och 2005. Produkter för 200 kbit/s är under utveckling.

Parallellt med detta bygger Teliasonera nya 3G-nät med WCDMA för stora städer och orter, cirka 20 till 30 procent av Finlands yta. GSM-nätet med Edge och WCDMA-näten integreras. Då kan WCDMA svara för telefoni och datatjänster i storstäder och GSM/Edge blir backup med bra täckning. Utanför storstäderna klarar GSM/Edge telefoni och datatjänster. I storstäderna kan WCDMA användas för att erbjuda tjänster med högre datahastighet.

I takt med ökad efterfrågan och krav på snabbare tjänster är det sedan möjligt att gradvis införa WCDMA i en allt större del av landet, förklarar östen Mäkitalo.

- Fördelen är att Teliasonera genom en uppgradering av GSM-näten med Edge kan erbjuda 3G-tjänster till alla GSM-abonnenter. Vi kan erbjuda våra kunder en bättre 3G-tjänst som de kan använda överallt där GSM finns idag, säger Mäkitalo.

- Det är inte lätt att med WCDMA-tekniken i 2 GHz-bandet erbjuda tillfredsställande kvalitet överallt även om kravet på befolkningstäckning skulle vara uppfyllt, säger han.

I Finland, Sverige och Norge hoppas Teliasonera förstås också vinna konkurrensfördelar gentemot andra GSM- och 3G-operatörer med sämre täckning.

Teliasonera räknar med att de flesta tunga nationella GSM-operatörer i Europa väljer denna strategi. Terminaler för både GSM/Edge och WCDMA-nät är under utveckling och operatörerna är övertygade om att tekniken fungerar.

- Min uppfattning är att 3G tar fart 2004, säger Mäkitalo.

Text: Inger Sundelin


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)