Huvuddelen av Europas GSM-operatörer är på väg att lägga om sin 3G-strategi.De inför tekniken Edge för att snabbt kunna erbjuda 3G-tjänster till alla GSM-abonnenter. Tack vare Edge kan 2005 bli genombrottsår för 3G.
Med Edge kan 3G införas mycket snabbare, och nationella 3G-nät kan komma på plats till halva kostnaden, menar förespråkarna.
Omsvängningen har gått fort. Som första tunga GSM-operatör i Europa redovisade italienska TIM sin nya 3G-strategi redan i våras. Under hösten har liknande besked kommit från Teliasonera, Orange i Storbritannien och franska Bouyges Telecom. Europas största GSM-operatörer - tyska T-Mobil och brittiska Vodafone - väntas ge samma besked.
- Min prognos är att Vodafone kommer att redovisa sina planer för att införa Edge före GSM-världens mässa i Cannes i februari 2004, säger konsulten Gunnar Liljegren, som tidigare arbetat med strategiska telekomfrågor på LM Ericsson.
Vodafones besked är intressant. Som en av världens största mobiltelefonoperatörer äger man stora GSM-nät i bland annat Storbritannien, Tyskland, Italien och Sverige.
Ericsson räknar med Edge 2004
Ericsson bekräftar att en omsvängning är på väg i Europa.
- Ericsson räknar med att GSM-abonnenter kommer att få tillgång till 3G-tjänster via Edge i alla länder i Västeuropa och Centraleuropa under 2004 och 2005. Roaming har redan införts för paketdata så att Edge-användare kan få tillgång till Edge-nät när de rör sig mellan olika länder, säger Torsten Hunte, ansvarig för Edge i Ericssonkoncernen.
Siemens och Nokia ger motsvarande bild av läget i Europa. De tre leverantörerna redovisar att de har en rad ännu hemliga order från stora GSM-operatörer.
I många länder kommer Edge först att införas i storstäderna, och sedan i övriga landet. I några länder finns dock regler som begränsar Edge.
I Sverige måste innehavare av 3G-tillstånd täcka 20-30 procent av landets yta med WCDMA, i de områden där över 99 procent av befolkningen bor. I Norge kräver staten att 3G-licenserna utökas med tillstånd för samtrafik mellan WCDMA och Edge.
Finland först i Norden
Elektroniktidningen kan nu presentera den nya 3G-strategi Teliasonera har format. Uppgifterna kommer från östen Mäkitalo, Senior Vice President Mobile Business.
I Finland tas 3G-standarden Edge inom kort i drift i Telia-soneras nationella GSM-nät. I Danmark, Norge och Sverige utreds saken. Förberedelser pågår som innebär att beslut om införande kan fattas inom några månader.
GSM-nätet i Finland, där Edge nu införs, täcker 60 till 80 procent av ytan. Därmed kan Teliasonera erbjuda 3G-tjänster med över 120 kbit/s till samtliga GSM-abonnenter under 2004 och 2005. Produkter för 200 kbit/s är under utveckling.
Parallellt med detta bygger Teliasonera nya 3G-nät med WCDMA för stora städer och orter, cirka 20 till 30 procent av Finlands yta. GSM-nätet med Edge och WCDMA-näten integreras. Då kan WCDMA svara för telefoni och datatjänster i storstäder och GSM/Edge blir backup med bra täckning. Utanför storstäderna klarar GSM/Edge telefoni och datatjänster. I storstäderna kan WCDMA användas för att erbjuda tjänster med högre datahastighet.
I takt med ökad efterfrågan och krav på snabbare tjänster är det sedan möjligt att gradvis införa WCDMA i en allt större del av landet, förklarar östen Mäkitalo.
- Fördelen är att Teliasonera genom en uppgradering av GSM-näten med Edge kan erbjuda 3G-tjänster till alla GSM-abonnenter. Vi kan erbjuda våra kunder en bättre 3G-tjänst som de kan använda överallt där GSM finns idag, säger Mäkitalo.
- Det är inte lätt att med WCDMA-tekniken i 2 GHz-bandet erbjuda tillfredsställande kvalitet överallt även om kravet på befolkningstäckning skulle vara uppfyllt, säger han.
I Finland, Sverige och Norge hoppas Teliasonera förstås också vinna konkurrensfördelar gentemot andra GSM- och 3G-operatörer med sämre täckning.
Teliasonera räknar med att de flesta tunga nationella GSM-operatörer i Europa väljer denna strategi. Terminaler för både GSM/Edge och WCDMA-nät är under utveckling och operatörerna är övertygade om att tekniken fungerar.
- Min uppfattning är att 3G tar fart 2004, säger Mäkitalo.
Göte Andersson